Löytöretki antiikin ja tilpehöörin maahan

Sinivalkoinen posliini on Englannissa hyvin suosittua. Anna Mård

Anna Mård

Kupariastioita, sinivalkoista posliinia, antiikkihuonekaluja, vanhoja koruja, tauluja, kellastuneita kirjoja, pöytähopeita, matkamuistoja ja keräilyaseita näkyy lähes yhdellä silmäyksellä Hungerfordin pikkukaupunkin antiikkikeskuksessa. Ensimmäiseksi Hungerford Arcaden kävijää tervehtii kuitenkin ihan oikeaa haarniska.

Lontoon länsipuolella sijaitseva Hungerford on vain yksi alle parin tunnin matkan päässä olevista idyllisistä pikkukaupungeista, jotka elävät antiikista. Kaupungissa on kaikkiaan 14 antiikkiliikettä, jotka keräävät niin turisteja, keräilijöitä kuin paikallisia asukkaitakin.

Suomalainen kulkija ei voi olla ihmettelemättä tätä vanhan tavaran paljoutta. Silloin kun suomalaiset vielä syntyivät savusaunoissa, Britannia oli maailman rikkain kansakunta - ja sen huomaa.

Suomalaiselle sata vuotta vanha esine on vanha ja arvokas, mutta britille tosiantiikkia edustavat vasta 1700-luvulta tai varhaisemmalta ajalta peräisin olevat esineet. Siksi viime vuosisadan alun ja 1800-luvun lopun esineitä voi Englannista löytää hyvinkin halvalla.

Lentäen Lontooseen tulleelle tavaran paino on tietenkin iso ostosrajoite, mutta arvotavaran osalta siitäkään ei tarvitse välittää. Antiikkiliikkeet postittavat tuotteitaan suoraan asiakkaan kotiin eikä EU-alueella ole tullimuodollisuuksia.

Kun 1700- ja 1800-luvun Englanti oli hyvin rikas ja kun aatelisto ja kauppiaat pitivät omaisuudestaan lujasti kiinni, vielä tänäänkin messinkiä, kuparia, posliinia ja mahonkia on runsaasti saatavana. Esmerkiksi vanhoja messinkisiä ovennuppeja saa hyvin halvalla.

Tavallisen kansan valuraudasta sen sijaan on pula. Ensinnäkin se on nyt messinkiä muodikkaampaa ja toiseksi monet valurautaiset aidat, ovenkahvat, seinäkoristeet ja astiat sulatettiin sota-aikana aseteollisuuden tarpeisiin.

Hungerfordin pikkukaupungissa on 14 antiikkiliikettä, joista useimmat sijaitsevat kaupungin pääkadulla, mutta kaikki muutkin kävelyetäisyydellä.

Lontoon lähiympäristössä on muitakin antiikkipaikkakuntia.

Lontoon eteläpuolella sijaitsevan Dorkingin lukuisista antiikkiliikkestä monet ovat erikoistuneet yhden alueen keräilyesineisiin. Esimerkiksi West Street Antiques keskittyy aseisiin, Dorking Desk Shop kirjoituspöytiin ja Optical Antiques vanhoihin mikroskooppeihin ja muihin tieteentekijöiden esineisiin.

Dorkingin matkailija voi samalla reissulla tutustua Britannian suurimpaan viinitilaan, Denbies Vineyardiin, joka sijaitsee vain parin kilometrin päässä keskustasta.

Petworthin pikkukaupunki on antiikkipaikkakunnista idyllisin, mutta myös kallein. Se on erityisesti bussilasteittain tulevien amerikkalaisturistein suosiossa. Kaupungista löytyy etenkin mahtavia mahonkihuonekaluja.

Kahden tunnin matkan päässä sijaitseva Gloucesterin kaupunki on myös retken väärti. Gloucesterin antiikkikeskus sijaitsee viisikerroksisessa viktoriaanisessa satamavarastossa, Lock Warehousessa. Sen kauppiaat myyvät lähes kaikkea maan ja taivana väliltä: huonekaluja, postimerkkejä, leluja, tekstiilejä, kelloja ja lasia. Keskus on yksi maan vanhimmista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.