Vai muka taantuva kaupunki!

Modernia kaupunkielämää esittelevä Urbis on oleellinen osa Manchesterin kaupunkikuvaa. Vuonna 2002 valmistunut museo saavutti nopeasti suursuosion. Jussi Komulainen

Jussi Komulainen

Oasis-yhtyeen Noel ja Liam Gallagher totesivat 90-luvun puolivälissä, että Manchesterissa on kolme mahdollista uravaihtoehtoa, jos haluaa menestyä: rock-tähti, jalkapalloilija tai huumekauppias. Vaikka kyyninen lausahdus on osuva siinä mielessä, että kaupungista on tullut lukuisia menestyneitä bändejä ja jalkapalloilijoita, niin nyky-Manchester ei todellakaan anna aihetta tällaiseen pessimismiin.

Ironisesti Manchester saa osittain kiittää uudesta modernista ilmeestään kaupungin keskustassa vuonna 1996 valtavaa tuhoa tehnyttä IRA:n pommia. Suurin koskaan Englannin maaperällä räjäytetty pommi haavoitti yli 200:a ihmistä ja aiheutti yli 400 miljoonan punnan vahingot, mutta kuin ihmeen kaupalla kukaan ei kuollut räjähdyksessä. Pommin takia suuria osia keskustasta oli rakennettava uudelleen.

Viimeisen vuosikymmenen kehityksen seurauksena Manchester on noussut niin brittien kuin kansainvälisen mediankin silmissä Britannian toiseksi tärkeimmäksi kaupungiksi ohi Birminghamin, joka on väkiluvultaan selvästi Manchesteria suurempi. Kaupungin asukkaat kutsuvat itse Manchesteria joskus "pohjoisen kruunaamattomaksi pääkaupungiksi", ja olipa tämä uho liioiteltua tai ei, niin Manchesterilla on monenlaista annettavaa turistille.

Uuden ja modernin ilmeen varjopuoli on se, että arkkitehtuurin puolesta Manchester ei ole erityisen antoisa kaupunki, mutta sen sijaan Manchesterissa on tarjolla muunlaista kulttuuria ja vilkasta yöelämää.

Manchesterin museovalikoima on monipuolisuudessaan erinomainen, eikä yhdellä vierailulla voi millään käydä kaikissa kiinnostavissa paikoissa. Teollisen vallankumouksen kehtona tunnetulle kaupungille on sopivaa, että kaupungin suurin museo on tiede ja teollisuusmuseo. Kaupungista löytyy lisäksi muun muassa suuri sotamuseo, useita taidegallerioita, juutalaismuseo ja monia näyttäviä kirjastoja, jotka järjestävät turistikierroksia.

Myös shoppailijalle Manchester on monipuolinen kaupunki, josta löytyy sekä jättimäisiä ostoskeskuksia että valtava määrä kiinnostavampia pikkukauppoja. Arndale Centre on Britannian suurin kaupungin keskustassa sijaitseva kauppakeskus, ja noin yhdeksän kilometrin päässä keskustasta sijaitseva The Trafford Centre on ostospalatsi, jossa käy vuosittain yli 30 miljoonaa shoppailijaa ja jonka parkkipaikalla on tilaa 10 000 autolle.

Kaupungin kiinnostavimmat paikat löytyvät kuitenkin pohjoiskortteleista, jotka ovat täynnä pieniä levykauppoja, retrohenkisiä vaatekauppoja ja toinen toistaan persoonallisempia kahviloita, pubeja ja klubeja.

Syömisenkin suhteen korttelit ovat myös mainio paikka lukuisine intialaisine ravintoloineen. Hyvä ravintola-alue on myös Manchesterin Chinatown, joka on Britannian toiseksi suurin ja koko Euroopan neljänneksi isoin.

Manchesterilaisen rockin menestystarina alkoi 1970-luvun lopulla muun muassa Joy Divisionin johdolla, ja pop-musiikki onkin yksi kaupungin kiehtovimmista puolista. Se on ollut viime vuosina esillä myös kahdessa Suomessakin teattereihin päässeessä elokuvassa: Michael Winterbottomin ohjaamassa 24 Hour Party Peoplessa ja Anton Corbijnin Controllissa.

Tähän puoleen Manchesterista voi tutustua eri tavoin. Kaupungissa järjestetään tiistaisin ja lauantaisin ohjattuja musiikkikävelykierroksia, mutta kohteisiin on helppo tutustua tarvittaessa omin päinkin.

Kaupungin turisti-infosta saa pelkkiin Manchesterin musiikkikohteisiin opastavia karttoja, ja myös matkaoppaista löytyy hyviä vinkkejä vierailun arvoisista paikoista.

Manchesterin musiikkimatkailukohteita löytyy moneen lähtöön.

Oman maun mukaan voi käydä katsomassa vaikkapa The Smithsin tai Oasiksen ensimmäisiä keikkapaikkoja tai "maailman cooleimmaksi paikaksikin" aikanaan kutsutun Hacienda-klubin nykyistä sijaintipaikkaa.

Myös moniin Manchesterin pubeihin liittyy eri bändeihin liittyviä tarinoita. Pistäytymisen arvoinen paikka on esimerkiksi lukuisien muusikoiden suosima ja 24 Hour Party People -elokuvassakin vilahtava Dry Bar, jonne Happy Mondaysin laulaja Shaun Ryder ja Liam Gallagher ovat saaneet porttikiellon.

Eikä Manchesterin maine musiikkikaupunkina elä vain menneisyyden varassa. Osa Manchesterin tunnetuimmista bändeistä on yhä voimissaan, ja kaupungin lukuisissa keikkapaikoissa esiintyy päivittäin kiinnostavia lupauksia.

Manchesterilaisen musiikin menestys on myös nostanut - ainakin kulttuurialan ihmisten mielestä - tämän teollisen vallankumouksen aikaan niin merkittävän kaupungin taas kerran tärkeäksi paikaksi.

- Vallankumouksen, jonka Joy Division käynnisti, [..] tuloksena tämä alkuperäinen moderni kaupunki, on muuttunut taas moderniksi, toteaa ohjaaja Grant Gee Joy Division -dokumenttinsa lopussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.