Se alkuperäinen Hard Rock Cafe

Opas Harry Ainsworth säesti vetämäänsä turistikierrosta Lontoon Hard Rock Cafessa kitaralla, jota koristavat Oasiksen jäsenien nimmarit. Jussi Komulainen

Jussi Komulainen

Yli 50 maahan levinneet Hard Rock Cafet eivät ole omaperäisiä tai erityisiä makuelämyksiä tarjoavia ravintoloita, mutta Lontoon Hard Rock Cafessa kannattaa piipahtaa, vaikka enimmäkseen hampurilaisista koostuva ruokalista tai eri kaupunkien Hard Rock Cafe -paitojen keräileminen eivät innostaisikaan.

Lontoon Hard Rock Cafe on nimittäin se alkuperäinen ja sijaitsee yhä samalla paikalla, mihin se perustettiin vuonna 1971, jolloin ketjuuntumisesta tai nykyisin ravintoloiden seinät täyttävästä rockmuistoesineistä ei ollut mitään tietoa. Itse asiassa ensimmäinen kitara ilmestyi Hard Rock Cafen seinälle vasta 1979 - ja outoa kyllä - täysin spontaanisti ja vailla kaupallista laskelmallisuutta.

Eric Clapton oli Hard Rock Cafen vakioasiakkaita, ja hän halusi varata nimikkolaatalla itselleen oman pöydän. Ravintolan omistajat pitivät ideasta, mutta ehdottivat, että pöytä merkittäisiin laatan sijaan kitaralla. Clapton suostui ja lahjoitti tähän tarkoitukseen oman Fenderinsä, joka ripustettiin seinälle.

Viikkoa myöhemmin ravintolaan ilmestyi The Who -yhtyeen kitaristin Pete Townshendin Gibson Les Paul, johon kiinnitetyssä viestissä todettiin, että "minun on yhtä hyvä kuin Ericin". Tämäkin kitara päätyi ravintolan seinälle, minkä jälkeen soittimista ja muusta rokkirekvisiitasta ei ole ollut pulaa: Hard Rock Cafen kokoelmissa ympäri maailmaa on yhteensä yli 70 000 muistoesinettä.

Lontoon Hard Rock Cafesta huomaa selvästi, että se on yhtä lailla turistikohde kuin ravintola. Tämän ikävä puoli on se, että ilman pöytävarausta ravintolaan joutuu helposti jonottamaan keskellä arkipäivääkin. Odotusajan voi onneksi käyttää mukavasti joko ravintolan pubipuolella tai viereisessä rakennuksessa olevassa Rock Shopissa.

Rock Shopin alakerrassa on "The Vault", eli nimensä mukaisesti holvi, jossa on Lontoon Hard Rock Cafen arvokkaimmat muistoesineet. Tähän rockmuseoon pääsee vain oppaan kanssa, mutta ilmaisia kierroksia lähtee noin 20 minuutin välein. Entisessä pankkiholvissa voi nähdä muun muassa Madonnan vuonna 1990 Blond Ambition -kiertueella käyttämän esiintymisasun, Slashin kitaran, joka on näkyvästi esillä Guns N'Rosesin November Rainin musiikkivideolla, sekä John Lennonin sanoituksia, joihin hän on tehnyt käsin korjauksia.

Rock Shopissa suomalaiset voivat myös röyhistellä hieman rintaansa. Kaupan tiskin takana olevalle seinälle on nimittäin kelpuutettu Hanoi Rocksin Two Steps from the Move -lp.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.