Kylpyä moneen lähtöön

Ydinkeskustassa Bath Abbeyn kupeessa sijaitseva kylpylä. Tuomas Kaarkoski

Tuomas Kaarkoski

Noin 80 000 asukkaan Bathin kaupunkia ei heti osaisi veikata englantilaisten kesäiseksi suosikiksi. Pieni maalaiskaupunki lähellä Walesin rajaa on kuitenkin varsinainen turistimagneetti. Kuten jo nimi paljastaa, Bathiin tullaan nimenomaan kylpylän takia.

Kaupungin ydinkeskustaa hallitsee upea kylpyläkokonaisuus, jonka roomalaiset rakensivat valloitusretkellään vuonna 43. Alkujaan paikalliset keltit olivat palvoneet kuuman lähteen läheisyydessä Sulis-nimistä jumalatarta, mutta roomalaisten myötä palvottavaksi nousi myös sodankäynnin, viisauden, tieteen ja taiteen jumalattarena tunnettu Minerva.

Bath kärsi keskiajan sodista ja kapinoista, mutta samalla aikakausi myös pohjusti kaupungin uutta kukoistusta. 1100- ja 1500-luvuilla uudelleen rakennettu keskiaikainen Bath Abbeyn kirkko sijaitsee aivan kylpylän vieressä ja on kaupungin suosituimpia turistikohteita.

Aivan niin roomalainen Bathin historiallinen alue ei kuitenkaan ole, mitä annetaan ymmärtää. Nykyisistä katutason rakennuksista yksikään ei ole roomalaisten ajoilta. Lopullisen silauksen nykyinen keskusta sai 1700-luvulla, jolloin arkkitehti John Wood suunnitteli kaupunkiin sen historiaan ja miljööseen sopivia rakennuksia. Woodin ja hänen poikansa suunnittelemia ovat muun muassa ympyrän mallinen The Circus - asuinkortteli sekä massiivinen 30 talon Royal Crescent -asuntokompleksi. Yhtenäinen arkkitehtuuri on pitänyt kiitettävästi nykypäivään asti ja tämän takia Bathista ei löydä yhtään suurta betonikolossirakennusta, vaan keskustan kortteleita hallitsevat kermanväriset kalkkikivestä tehdyt rakennukset.

Nykyään rikkaiden suosimassa Bathissa monet asuntojen hinnat huitelevat pilvissä. Näyttelijä Nicholas Cage muun muassa pulitti The Circuksen asunnostaan noin viisi miljoonaa euroa vuonna 2007.

1987 Unescon maailman perintöluetteloon lisätty Bath ei ole turistikohteena halvimmasta päästä. Kahden hengen keskinkertainen huone voi maksaa helposti 100 euroa yöltä ja elokuun matkailusesongin aikana hinnat saattavat kivuta vielä korkeammalle.

Pääsymaksu roomalaiseen kylpylään maksaa noin 15 euroa. Omatoimiseen kierrokseen sisältyy audiolaite, jonka avulla saa lisätietoa kohteesta. Raunioiden lisäksi kylpylämuseossa on paljon alueelta löydettyjä historiallista esineistöä kuten patsaita, kolikoita ja ruukkuja.

Kierroksen kohokohta on kuitenkin suuri kylpyläallas, jota ympäröivät roomalaisia keisareita ja kenraaleita esittävät patsaat ja hienot pylväsrivistöt. Kalkkikivikerrostumien läpi puskeva vesi on 46-asteista ja se tuoksuu aavistuksen rikille. Myös veden vihertävä sävy johtuu mineraaleista.

Kylpylän yhteyteen rakennettu Pump Room -ravintola on sekin näyttävä ilmestys, joskin hieno miljöö näkyy myös ravintolan hinnoissa.

Matkailijan mieleen on Bathin kompakti koko. Nähtävyydet eivät ole kaukana toisistaan ja jokaiseen kohteeseen pääsee kävelemällä. Kokonsa puolesta ja nähtävyyksien määrän suhteen Bath sopii erinomaisesti viikonlopun mittaisen matkan kohteeksi.

Parissa päivässä kiertää nähtävyydet ja aikaa jää ostoksille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.