Marylebone on pikkukaupunki keskellä Lontoota

The Wallace Collection on yksi Lontoon vähän tunnetuista helmistä. Seitsemänä päivänä viikolla avoinna olevassa ilmaismuseossa on huikea kokoelma esimerkiksi maalauksia ja huonekaluja. Timo Nieminen

Anna Mård

Vain muutaman askeleen päässä Lontoon kuuluisalta Oxford Streetiltä alkaa Marylebonen kaupunginosa, jonka pääkatua englantilaiset itse pitävät yhtenä maan parhaista kauppakaduista. Sen menestys perustuu feodaaliselle perinnölle, joka on antanut yhdelle maanomistajaperheelle vallan määrätä alueen kehitystä.

Marylebone High Streetin ympäristön omistava Howard de Walden Estates rakentaa paikallista yhteisöä, jossa asukkaan ei tarvitse lähteä kotikaupunginosastaan minnekään viihtyäkseen ja hoitaakseen arkiasioitaan. Kiinteistöyhtiön taustalla vaikuttaa yksi perhe ja sen perilliset, jotka ovat hallinneet näitä maita jo vuosisatoja.

- Lontoossa on paljon tällaisia maanomistajia. Nyt on vaikea uskoa, että he ovat yleensä täällä aikoinaan olleiden maanviljelijöiden perillisiä, kertoo Howard de Walden Estatesin toimitusjohtaja Simon Baynham.

Hänen ja luovan johtajan Jenny Edwardsin tehtävänä on luoda ja ylläpitää Marylebonessa sellaista kauppakatua, joka nostaa alueen arvoa. Viime taantumassa maanomistajat tajusivat, että elävä ja yhteisöllinen ympäristö on koko alueen etu.

- Me päätämme itse, millaisia kauppoja ja muita liikkeitä me tänne haluamme. Emme suinkaan hae korkeinta mahdollista vuokraa, vaan sopivinta mahdollista yrittäjää. Siksi monet putiikit maksavat toiminnastaan paljon markkinahintaa vähemmän, Baynham sanoo.

Marylebonen kauppakatu on joissakin tutkimuksissa noussut Englannin suosituimmaksi. Sen varrella on jos jonkinlaisia putiikkeja, ravintoloita ja kahviloita. Joukkoon kuuluu myös pohjoismaiseen muotoiluun erikoistunut Skandium.

Alueen parhaimmistoon kuuluu mm. juustopuoti, jossa ostamisen ja maistamisen lisäksi voi istahtaa viinilasilliselle.

Isoja ostoksia varten läheiseltä Oxford Streetiltä löytyy kaikkea. Selfridgesin tavarataloon on vain muutaman minuutin kävelymatka.

Vaikka Marylebonea on kehitetty erityisesti asukkaiden tarpeita silmällä pitäen, se tarjoaa paljon kiinnostavaa nähtävää myös matkailijoille. Kaupunginosan nimikin kertoo alueen historiasta ja maantieteestä.

Täällä on vanha kirkko, St Mary´s, joka sijaitsi aikanaan Tyboneksi tai Tyburniksi nimitetyn joen rannalla. Kirkon ja joen nimet ovat sittemmin yhdistyneet ja kutistuneet Maryleboneksi, Baynham sanoo.

Suomalaisen korvissa nimen lyhentyminen on jatkunut, sillä lontoolaisittaan alueen nimi äännetään "maaleboun".

Tyburn-joki on kadonnut katukuvasta, sillä monien Lontoon jokien tapaan se virtaa nykyisin maan alla. Nykyinen St Marylebonen kirkko valmistui vuonna 1817, mutta se on jo neljäs alueen seurakuntaa palveleva kirkko.

Englantilaisittain kirkko on varsin nuori ja alueen merkittävimpiä nähtävyyksiä ovatkin mm. Madame Tussaudsin vahakabinetti ja perinteistä taidetta esittelevä The Wallace Collection. Klassisen musiikin ystäviä ilahduttaa Wigmore Hallin laaja ohjelmisto. Lähinnä kamarimusiikkiin keskittyvä konserttisali tarjoaa toisinaan myös uusia ja kokeilevia esityksiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.