Tiibettiläiseksotiikkaa Skotlannissa

Tiibetinbuddhalaisen keskuksen temppelihallia Eskdalemuirissa kutsutaan nimellä lhakang, Jumalan palatsi. Siellä säilytetään valaistuneita olentoja edustavia kuvia. Salissa pidetään päivittäin useita meditaatiohetkiä. Rainer Liimatainen

Päivi Liimatainen

Eteläisessä Skotlannissa, Esk-joen laaksossa kukoistaa eksoottinen pala kaukaista itää. Eskdalemuirin metsien vehreydestä sukeltavat esiin tiibetinbuddhalaisen Kagye Samye Lingin luostarin ja kansainvälisen keskuksen kullatut katot. Pian tulija voi lipua kahdeksan stupan muodostamaa kujaa kuin toiseen maailmaan.

Samye Ling on Euroopan vanhin ja suurin tiibetinbuddhalainen keskus ja tiibetiläisen kulttuurin, lääketieteen, taiteen ja käsityöperinteen ylläpitäjä. Sen perustivat vuonna 1967 mestarit Chogyam Trungpa Rinpoche ja Akong Tulku Rinpoche. Nyt tätä yhteensä noin sadan munkin ja nunnan sekä talkoolaisten ja matkailijoiden löytämää asujaimistoa johtaa Lama Yeshe Losal Rinpoche.

- Moni skotlantilainenkaan ei tiedä tällaista paikkaa edes olevan. Itse tulen tänne aina, kun saan matkarahat kasaan. Aivan loistava mahdollisuus hiljentyä ja oppia, iloitsi kesäviikonlopun Samye Lingissä viettänyt brittirouva.

Lontoolainen Richard ja Pariisista saapunut Jeffrey viettävät "kauriiden lehdossa" talkoojaksoa. Vapaaehtoistyöntekijät ovat enemmänkin kuin tervetulleita, sillä juuri nyt keskuksen rakennuksia kunnostetaan ja muutetaan ekologisesti kestävämmiksi. Puutarhoissa ja yrttimaissa taas riittää aina askaretta.

Päivisin Richard ja Jeffrey ahertavat työmailla, aamuisin ja iltaisin on meditaatioiden ja opiskelun vuoro. Ennen yöunia voi vielä viivähtää yhteisessä olohuoneessa teetä särpien, vaikkapa shakkia pelaten ja samanhenkisten kanssa rupatellen.

Samye Lingissä vain piipahtavakin saa yöpyä mukavissa vierashuoneissa ja osallistua meditointihetkiin 1980-luvun alussa rakennetussa temppelissä. Munkit johdattelevat hiljentymään kokoontuneet mietiskelyyn. Auringon ja voilamppujen valossa kylpevä upea sali suo oivan lepotuokion - tie todelliseen meditaatioon on pitkä...

Länsimaihin rantautuneeseen, karma kagye -perinteen mukaiseen tiibetinbuddhalaisuuteen voi perehtyä kursseilla ja retriiteissä. Samye Lingissä on järjestetty myös tiellä pitemmälle ehtineiden nelivuotisia maailmastavetäytymisretriittejä.

Arkipäivänä keskuksen kahvilassa, myymälässä, puutarhoissa, kasvihuoneissa ja yrttimailla vallitsee kuitenkin levollinen tekemisen meininki. Kukin tietää tehtävänsä ja sen tärkeyden. Vain ylväs riikinkukko joutaa toimettomana pörhistelemään pihamaalla.

Luostarialue on konstailemattoman kodikas. Temppelin lisäksi hiljentymiseen johdattelee puisto rakennuksineen ja veistoksineen.

Toisen sisääntuloväylän pikkustupien takana voi kurkistaa Voilamppujen taloon. Joka iltapäivä täällä sytytetään kynttilät maailmanrauhalle.

Lähellä stupaa on myös Padmasambhava- eli Guru Rinpoche -veistos; juuri hän toi 700-luvulla Buddhan filosofian Intiasta Tiibetiin.

Buddha-mielen naispuolista ilmentymää symboloivalle Taralle omistetun puutarhan ja yrttimaiden laidalla kylpee auringossa viisimetrinen Vihreä Tara -veistos.

Sen juurelle ja tuntumaan työstetään parhaillaan lääkeyrttimaita. Taran, "Äidin", vaikutuksen sanotaan näkyvän laajalti myös Euroopan kulttuureissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.