Salaperäinen Loch Ness

Urquhartin linnan rauniot Skotlannissa on suosittu paikka ihailla Loch Nessin kauneutta. Saattaapa joku toivoa salaa näkevänsä samalla kertaa myös legendaarisen Nessien. Pekka Jokinen

Pekka Jokinen

Skotlanti on tunnettu viskeistään, nummistaan ja säkkipillimusiikistaan. Mutta yksi on ylitse muiden, Loch Ness. Tuo pitkä ja kapea järvi on saanut maailmanlaajuisen maineensa hirviöstä, jonka väitetään majailevan sen pinnan alla.

Myytti salaperäisestä Loch Nessin hirviöstä on peräisin jo 500-luvulta. Mutta vasta kun tie Loch Nessin ympäri valmistui 1930-luvun alussa, havainnot lisääntyivät merkittävästi. Ensimmäiset valokuvat Nessieksi kutsutusta oliosta ovat vuodelta 1933. Järven lisäksi hirviöstä on tehty havaintoja myös maalla.

Loch Nessin suosiota on vaikea kuvitella ennen kuin Monadhliath-vuoret kierrettyään saapuu järven lounaispäähän, Fort Augustukseen. Pienen kaupungin parkkipaikka pullistelee turistibusseja, ja matkamuistomyymälöiden kassakoneet kilisevät iloisesti kaikenlaisen Nessie-krääsän vaihtaessa omistajaa.

Mutta kun matka jatkuu järven rantaa pitkin kohti koillista, niin turistihulina ja hirviöstä vihreäksi pehmoleluksi muuttunut Nessie unohtuvat nopeasti. Loch Ness ja sen vehreiden rantojen kauneus nimittäin vievät kaiken huomion. Jos aikaa olisi, niin patikointi suosituilla luontopoluilla olisi varmasti kannattava valinta.

Puolivälissä tummavetistä järveä ovat Urquhartin linnan rauniot ja niiden ympärille rakennettu keskus, joka kertoo linnan 800-vuotisesta historiasta. Raunioilta voi ihastella komeita maisemia ja toivoa Nessien yllättävää ilmestymistä. Toive ei sinänsä ole aivan tuulesta temmattu, sillä suuri osa hirviöhavainnoista on tehty linnan lähistöllä.

Läheinen Drumnadrochitin kylä elää Nessiestä, joten ei ole ihme, että he mainostauluissa väittävät uskovansa hirviöön. Jos aikaa on ja maisemien katselu ei enää kiinnosta, niin idyllisessä kylässä voi sukeltaa vaikkapa hirviönäyttelyyn, Loch Ness -keskukseen tai Nessie-kauppaan. Niissä pääsee tutustumaan multimedian keinoin kuuluisaan hirviöön sekä ostelemaan Nessie-tuliaisia.

Loch Nessin koillispäässä, Invernessissä voi vielä tehdä viimeiset Nessie-ostokset tai lähteä veneretkelle katsomaan tuota 37 kilometriä pitkää ja lähes kaksi kilometriä leveää järveä toisesta perspektiivistä.

Nessietä on etsitty silloin tällöin ihan tosissaan ja suurella rahalla. Järveen on pulahtanut niin sukeltajia, miniatyyrisukellusveneitä kuin kameroilla varustettuja delfiinejä, mutta ilman toivottua tulosta. Vesiperän veti muutama vuosi sitten myös BBC:n rahoittama ryhmä, joka tutki lukuisilla kaikuluotaimilla ja satelliittinavigaattoreilla järven läpikotaisin.

Loch Nessin hirviön ilmestymistä tarkkailee tosimielellä myös moni legendaan hurahtanut mies, mutta kokopäiväisiä heistä on vain yksi. Steve Feltham jätti työnsä ja myi talonsa vuonna 1991 ja aloitti päätoimisen hirviöjahdin. Kutsumustehtävänsä hän rahoittaa tekemällä savesta Nessie-pienoismalleja.

Vaikka useat laajat tutkimukset ovat osoittaneet, että järvessä ei hirviötä ole, Feltham uskoo vakaasti, että syvimmillään 230-metrisessä järvessä asustaa joitain isoja olioita. Hän on todennut, että kyse ei ole hirviöistä, vaan ihmistä pelkäävistä aroista eläimistä. Hän veikkaa, että useimmat havainnoista on aiheuttanut kissakala.

Oli niin tai näin, legenda Loch Nessin hirviöstä elää ja voi hyvin vielä kauan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.