Apinoiden ja tupakan Gibraltar

Gibraltarvuoren rinteillä elävät noin 230 barbaarimakakia ovat Euroopan ainoat luonnossa elävät apinat. Apinoiden ja turistien kansoittamalle Ape´s Denille pääsee köysiradalla. Toisen maailmansodan aikana apinat lähes hävisivät, mutta Winston Churchill otti asiakseen tuotattaa niitä lisää. Petri Kaikosuo

Petri Kaikosuo

Hei, tässä ei saa kuvata! Voisitteko poistaa kuvat kamerastanne. Saisinko nähdä passinne? Espanjanpuoleisen La Linean kaupungin ja brittiläisen Gibraltarin rajan ylittää vuosittain 7,8 miljoonaa ihmistä. Yleensä passin perään ei kysellä, mutta tullimiehen tiukka äänensävy muistuttaa, että ollaan tulossa toiseen maahan.

Rajan yli käveltyään tämän huomaa myös punaisista puhelinkopeista ja kaksikerrosbusseista, jotka voisivat olla 1960-luvun Lontoosta. Kylttien kieli vaihtuu englanniksi ja espanjalaiset tapas-baarit brittityylin pubeihin, joissa tarjotaan englantilaista ruokaa laajan olutvalikoiman kera.

Gibraltar on monessa mielessä kuin mikä tahansa pieni englantilaiskaupunki - hintatasoa myöten. Ravintolassa syöminen voi maksaa tuplasti sen, mitä viiden minuutin kävelyn päässä, rajan Espanjan puolella, mutta verovapaat tuotteet houkuttelevat espanjalaisiakin ostoksille. Gibraltarille tullaan ostamaan verovapaata tupakkaa (kartongin saa 12 eurolla) ja alkoholia sekä esimerkiksi juustoja ja elektroniikkaa.

Gibraltar sijaitsee Gibraltarinsalmessa noin sadan kilometrin päässä Aurinkorannikon suomalaiskohteista.

Asutuksesta alueella on todisteita jo neandertalinihmisen ajoista asti. Ensimmäiset pitkäaikaiset asukkaat olivat maureja. Berberihallitsija Tarik Ibn Zijad nousi maihin Gibraltarin eteläkärjessä vuonna 711.

Strategisesti tärkeällä paikalla sijaitsevan alueen omistuksesta on taisteltu. Niemekettä ovat hallinneet vuoroin kreikkalaiset, hollantilaiset, espanjalaiset ja britit. Gibraltar siirtyi Britannian haltuun 1713, ja siitä tuli tärkeä kuninkaallisen laivaston tukikohta.

Armeija ja satamatoiminta olivat pitkään Gibraltarin talouden kivijalka, mutta nykyään vähintään yhtä tärkeitä ovat turismi, pankkitoiminta ja vedonlyönti netissä. Verolainsäädännössä on veroparatiisin piirteitä. Gibraltarille on rekisteröitynä enemmän yrityksiä kuin siellä on asukkaita ja siellä toimii 17 pankkia. Virallinen rahayksikkö on Gibraltarin punta, jonka kurssi on kiinteästi sidottu Englannin puntaan. Euro käy useimmissa kaupoissa ja ravintoloissa.

Gibraltarin 6,5 neliökilometrin maa-alasta noin kymmenen prosenttia on vallattu mereltä. Alueella kasvaa yli 600 kasvilajia ja noin 40 prosenttia siitä on julistettu luonnonpuistoksi. Hallitseva maamerkki on Atlasvuoriin kuuluva 426 metrin korkuinen Gibraltarinvuori, "The Rock".

Vuorelta löytyy kaunis tippukiviluola ja yli 70 kilometrin mittaiset "Suurten piiritysten tunnelit", mutta niemen ehdoton turistivetonaula ovat kalliolla asustelevat makaki-apinat, jotka eivät pelkää mennä ihmisten laukuille herkkuja etsimään. Hännättömiä barbaarimakakeja esiintyy myös Marokossa ja Algeriassa, mutta Euroopassa ne ovat ainoat laatuaan. Ei tiedetä, milloin ja kuinka ne ovat Gibraltarille tulleet.

Toinen hittinähtävyys ovat Bahía de Algecirasin edustalla uiskentelevat delfiinit. Huhtikuusta syyskuuhun järjestetään useita delfiinisafareita päivässä. Gibraltarilta tehdään myös paljon päivämatkoja 14 kilometrin päähän Tangeriin, Marokkoon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.