James Bondin jalanjäljillä Sienassa

Simpukanmuotoinen Piazza del Campo on ympäristöineen Sienan kaupungin sykkivä sydän. Anna Mehtonen

Anna Mehtonen

Muistatko, miten alkaa elokuva James Bond - Quantum of Solace?

Paikkana on italialaisen kaupungin keskusta, jossa Bond kisailee yhtä iänikuisista takaa-ajoleikeistään. Hevoset ravaavat kaoottisesti ympäri suurta aukiota, liput liehuvat ja aukiolle kokoontunut 15 000-päinen kansa hurraa.

Ollaan Sienassa. Ja Bond on tietysti osunut kaupunkiin kesken sen suurimman juhlan, Palion.

Vuosittain kisattava Palio on sienalaisten yhtäaikaisen syvän yhteisöllisyyden ja puolitotisen erimielisyyden osoitus. Palio on keino kurkistaa sienalaisten omaperäiseen uskollisuuteen kaupunginosiaan kohtaan.

Italiassa lähes kaikki kaupungit jaetaan kaupunginosiensa perusteella contradoihin.

Noista jaotteluista tunnetuin ja syvin vallitsee Sienassa. Kaupunki jakautuu seitsemääntoista contradaan, joista kullakin on omat tunnuseläimensä, tunnuslippunsa ja tunnusvärinsä. Contradoilla on myös perivihollisensa ja tunnuslauseensa.

Kilpailu contradojen välillä on pintapuolisesti leikkimielisen totista, mutta kuitenkin sen ytimeen kuuluu aito lojaalisuus. Kukin sienalainen voi kuulua vain yhteen contradaan. Kun on omansa kerran valinnut, se pysyy samana hamaan hautaan saakka.

Contradojen keskinäinen vihanpito ei kuitenkaan ole totaalista. Eri contradaa tunnustavat voivat olla keskenään ystäviä. Ja tosi rakkaus voittaa kaikki esteet, myös tässä tapauksessa. Avioituminen contradasta toiseen onnistuu. Tosin oma contrada on ja pysyy.

Kuka tahansa voi poimia Sienasta itselleen contradan. Ei tarvitse olla sienalainen, ei tuntea sienalaista - ei edes olla koskaan käynyt Sienassa. Pelkkä kiinnostus kuulua sienalaiseen contradaan riittää.

Ja valinnanvaraahan löytyy. Tahdonko tunnuseläimekseni kenties piikkisian? Vaiko tunnenko sittenkin itseni läheisemmäksi etanan kanssa? Myös lohikäärme, susi ja pantteri kiehtoisivat. Toisaalta yksisarvinen voisi olla aika ylevä kumppani.

Contradojen välinen kisailu kiteytyy Palioon. Se on kesä- ja elokuussa järjestettävä eräänlainen ratsastuskilpailu. Sienan keskeisin aukio, Piazza del Campo päällystetään kauttaaltaan hiekalla. Aukio täyttyy Paliota seuraamaan saapuvista kaupunkilaisista. Kaupunginosia edustaa yksi ratsukko ja itse kilpailu on muutaman kymmenen sekunnin mittainen rynnistys.

Varsinainen juhla sen sijaan kestää kauan. Koko Piazza del Campo tukkiutuu ääriään myöten täyteen omiaan kannustavista kaupunkilaisista. Palion ytimessä onkin contradauskollisuuteen sekoittuva yhteisöllinen juhla. Ei niinkään itse kilpasuoritus.

Siena ei ole turistin näkökulmasta kuitenkaan pelkkä palio. Eikä aikaa tarvitse viettää vain eriskummallisia contradoja ihmetellen. Sen sijaan Siena on kaupungissa pitkään asuneen Charles Dickensin sanoin kuin Venetsia ilman vettä. Tai kuten sienalaiset kuvailevat: kuin Firenze ilman turisteja.

Sienalainen ruokakulttuuri on toscanalaisen nautinnollista. Kulinarismin salaisuus ainesten tuoreus. Kasvikset, yrtit, juustot, liha, pasta, öljy - maut hellivät herkuttelijan makuhermoja yksinkertaisella puhtaudellaan. Aromeista ei säästellä muttei niillä toisaalta kikkaillakaan.

Sienan keskusta kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin ja on rauhoitettu turhalta autoilulta. Kapeat, mutkittelevat kadut halkovat keskustaa ja houkuttelevat maleksimaan mukulakivillään. Kauniiden ja vanhojen rakennusten elämää nähneet kiviseinät kuiskivat rauhassa historiaansa ohikulkijoiden askelten tahtiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.