Kaupunki ja lenkkipolku, joita ei ole

Los Alamos ei häpeile ydinasehistoriaansa. Mainoskyltti jalkakäytävällä houkuttelee retkelle pommikohteisiin. Timo Nieminen

Tolkuttoman kuuma iltapäivä. Suomalainen toimittaja törmää tiesulkuun juoksulenkillään Los Alamosin kaupungin laitamilla New mexicon osavaltiossa Yhdysvalloissa. Amerikkalaissotilaat opastavat kääntämään lenkkikengät takaisin sinne mistä ne tulivatkin.

Sotilaat tekevät kohteliaasti selväksi, että kyseinen tie on olemassa vain, jos hölkkääjä kuuluu Los Alamosin ydinaselaboratorion henkilökuntaan ja voi sen todistaa.

Niinpä.

Kaikkea eivät siis ole vuodet muuttaneet. Los Alamosin pikkukaupunki tuli 1940-luvulla tunnetuksi "kaupunkina, jota ei ole". Kun Los Alamos valjastettiin Yhdysvaltain ydinaselaboratorioksi helmikuussa 1943, sinne lähetettävään postiin ei saanut merkitä edes kaupungin nimeä. Osoite oli vain postilokero 1663.

PL 1663:ssa J. Robert Oppenheimer ja hänen alaisuudessaan toiminut valtava tutkijakaarti kehittivät ydinaseet, jotka pudotettiin Hiroshimaan ja Nagasakiin elokuun 6. ja 9. päivinä vuonna 1945. Japani antautui ydinpommien tuhojen paljastuttua koko karmeudessaan.

Noin 18 000 asukkaan Los Alamosissa on kaksi erinomaiasta museota, joissa ydinaseiden kaikki vaiheet käydään läpi aasta ööhön. Etenkin Bradburyn tiedemuseo kelaa perinpohjaisesti sekä sotahistoriaa että aseteknologian kehityksen. Aihe on puistattava, mutta maailman sotahistorian suurimmasta ja salaisimmasta yksittäisestä hankkeesta on saatu kasaan kiinnostava näyttely.

Jotakin Yhdysvallat puuhastelee Los Alamosin laboratorioissa yhä. Siitä kertovat puomit lenkkipolun varrella ja myös Venäjän toistuva halu lähettää palontorjuntalentokoneita ikuisesti kuivan New Mexicon metsäpaloja sammuttamaan. Yhtä usein kuin Venäjä on tarjonnut apuaan, ovat Yhdysvaltain viranomaiset kiirehtineet torjumaan avuntarjouksen.

Jossakin muodossa Oppenheimerin "Manhattan-projekti" siis jatkuu edelleen.

Los Alamos ei häpeile ydinasehistoriaansa. Mainoskyltti jalkakäytävällä houkuttelee autoretkelle pommikohteisiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.