Amerikkalaiset eivät unohda Alamoa

Alamo on kansallinen muistomerkki ja yksi Teksasin suosituimmista turistinähtävyyksistä. Texasin itsenäisyystaistelun aikana meksikolaiset iskivät sinne surmaten kaikki linnoituksen puolustajat. Pekka Jokinen

Pekka Jokinen

Davy Crockett on pesukarhulakissaan nuortenkirjojen suuri seikkailija ja voittamaton taistelija. Todellisessa elämässä hän toimi muun muassa intiaanitiedustelijana ja kongressiedustajana, jonka traaginen kuolema Alamon taistelussa on merkittävä kappale Yhdysvaltain historiaa.

San Antoniossa, Teksasissa sijaitseva Alamo oli espanjalaisten perustama, hylätty lähetysasema, jonne linnoittautuneet 189 sotilasta joutuivat ensimmäisenä puolustamaan Teksasin itsenäistymispyrkimyksiä meksikolaisia vastaan helmi-maaliskuussa 1836.

Kolmetoista päivää kestäneen piirityksen jälkeen linnake murtui ja kaikki puolustajat surmattiin. Yksi kuolleista oli kansallissankarin maineen saanut Davy Crockett. Teksasilaisten ankarassa puolustustaistelussa kaatui lähes tuhat meksikolaista piirittäjää.

Nykyisin Alamo on kansallinen muistomerkki ja yksi Teksasin suosituimmista turistinähtävyyksistä. Sen omistaa osavaltio. Vuosittainen kävijämäärä on yli 2,5 miljoonaa.

Alamoon ei ole pääsymaksua ja siksi sisäänpääsy sujuu joutuisasti. Rakennuksessa olevasta tungoksesta huolimatta vierailijat siirtyvät jonossa rauhallisesti huoneesta toiseen. Oppaatkin puhuvat hiljaisella äänellä ja tunnelma on kunnioittava.

Alamon sisällä merkittävimpiä nähtävyyksiä ovat muun muassa Davy Crockettin ase ja toisen kansallissankarin Jim Bowien käyttämät puukot. Viereisessä rakennuksessa sijaitsee Long Barracs -museo, jossa on esineistöä Teksasin tasavallan ajoilta.

San Antonion keskustan tuntumassa sijaitseva Alamo on teksasilaisille niin tärkeä, että kun "Pimeyden Prinssinä" tunnettu rokkari Ozzy Osbourne tavattiin helmikuussa 1982 naiseksi pukeutuneena virtsaamassa rakennuksen seinään, hänet vietiin putkaan ja miehelle lätkäistiin kaupunkiin ikuinen konsertointikielto. Nykyisin kielto on kumottu.

Etelä-Teksasissa sijaitseva San Antonio on muutenkin suosittu turistikohde, jonka toinen merkittävä vetonaula on San Antonio -joen rannoilla ja siltojen alla kiemurteleva, lähes neljä mailia pitkä kaunis rantatie River Walk.

Miljoonakaupungin jalokiveksikin kutsuttu River Walk sijaitsee yhden kerroksen katuverkoston alapuolella. Sen varrella on monia hotelleja, ravintoloita, yökerhoja, baareja, ostoskeskuksia ja maineikas Aztek-teatteri.

Kävelyn lisäksi River Walkiin kannattaa tutustua myös värikkäästä jokiveneestä, jonka kuljettaja tarjoaa leveällä Teksasin murteella tietopaketin kaupungin ja läheisten rakennusten historiasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.