Puhtaampi Side

Turkin Side on ennen muuta löhölomailijoiden kohde, mutta muutakin nähtävää löytyy. Anita Kärki

Anita Kärki

Turkin Siden pitkällä hiekkarannalla pötköttelevä tai sen historiallisessa keskustassa shoppaileva turisti ei enää kaipaile happinaamaria suojakseen. Hiekkadyyneilläkin voi kävellä rauhassa pyörtymättä epämiellyttävään hajuun.

Eikä turistin myöskään tarvitse kärsiä aivan hirveän huonoa omatuntoa tuottamistaan roskista, sillä hotelleissa syntyvät jätteet lajitellaan hyötykäyttöön uudella, kaupungin ulkopuolella sijaitsevalla kaatopaikalla.

Mutta kyllä turistinkin on tehtävä oma osuutensa asiasta. Nimittäin hänen osattava laittaa roskansa oikeaan, kullekin jätetyypille tarkoitettuun astiaan, joita on hotellien yhteydessä. Kaupungilla lajitteluastioita ei - ainakaan vielä - ole joka paikassa.

Alanyan vieressä sijaitsevan Siden kaikki hotellit ovat lähteneet mukaan jätteiden lajitteluun. Hotellipaikkoja Sidessä on yli 70 000.

Kun turisti heittää lomamatkallaan roskan jäteastiaan, harva pysähtyy pohdiskelemaan minnehän se tuokin roska lopulta päätyy. Eikä sellaista välttämättä tarvitse lomalla miettiäkään. Se on matkanjärjestäjien ja lomakohteen viranomaisten tehtävä.

Tosin kuusi vuotta sitten matkailijan ei tarvinnut Sidessä ihmetellä, mihin hänen tuottamansa roskat päätyvät. Siden kaatopaikka näet sijaitsi hotellialueen keskellä suojelluilla hiekkadyyneillä antiikin aikaisten raunioiden päällä. Turisti saattoi helposti aistia jätteet sekä näkö- että hajuhavainnoin.

Sitä turisti ei kuitenkaan tiennyt, että hänen vessahuuhtelunsa päätyy mereen muutaman kilometrin päähän uimarannasta. Matkailijamäärien kasvaessa asia olisi muutaman vuoden päästä joka tapauksessa valjennut...

Turistien valitukset hajuhaitoista pakottivat tekemään jäteongelmalle jotain.

Muutos saatiin, kun matkanjärjestäjien kattojärjestö Tour Operators´ Initiative for Sustainable Tourism Development (TOI) alkoi yhdessä paikallisten viranomaisten, elinkeinonharjoittajien ja kansalaisjärjestöjen kanssa puuhata uutta kaatopaikkaa ylös vuorille. Suomalaisista matkanjärjestäjistä hankkeessa on ollut mukana Aurinkomatkat.

Ja kun vauhtiin oli päästy, syntyi samalla innostuksella myös alueen kolmen jätevesipuhdistamon uudistus.

Pääasiallinen rahoitus tuli Turkin matkailuministeriöltä, joka antoi hankkeille 8 miljoonaa dollaria.

Kun Sidessa asuva hotellivieras pistää roskansa lajitteluastiaan, jatkavat roskat matkaansa jäteauton kyydissä ylös Goguun, joka sijaitsee Alanyan takana sijaitsevassa Taurus-vuoristossa vajaan 30 kilometrin päässä Sidestä. Jäteautot kuskaavat alueelle hotellien biojätteet ja kuivajätteet erikseen.

Gogun jäteasemalla työntekijät erottelevat hihnalta muovi-, pahvi- ja metallijätteen. Lajiteltu jäte toimitetaan edelleen jatkokäyttöön.

Biojätettä ei 250 000 neliön kaatopaikalla pystytä kompostoimaan, koska biojäte kuivuu liian nopeasti. Niinpä hotellien ruuantähteet voivat käsittelyn jälkeen kuivua omia aikojaan maantäytteeksi.

Ja kun hotellivieras vetäisee vessan, päätyy jätevesi yhteen Manavgatin ja Siden lähialueiden kolmesta puhdistamosta, jossa ruskeasta kuravedestä tulee kirkasta vettä viisivaiheisessa käsittelyssä. Puhdistettu vesi ohjataan läheiseen jokeen, jonka kuntoa seurataan säännöllisesti.

Kymmenentuhannen asukkaan Sidessä väkimäärä kaksinkertaistuu huippusesonkina elokuussa. Matkailijoiden tuottama jätekuormitus on jo saatu jotakuinkin hallintaan, ja seuraavaksi Siden alueen viranomaiset yrittävät opettaa lajittelukäytäntöjä myös paikallisille.

He itsekin tietävät, että tehtävä ei ole helppo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.