Asuntoaikeissa Turkin Alanyassa

Loma-asunnon ostaminen Turkista on monen lumisohjossa tarpovan suomalaisen haave. Mutta ostoksilla kannattaa olla tarkkana. Maarit Lantto-Tolvanen

Maarit Lantto-Tolvanen

Turkki on nyt tapetilla. Netissä on lukuisia Turkissa operoivia kiinteistönvälittäjiä, heistä puolentusinaa on suomalaisia. Mikä saa suomalaisen hankkimaan asunnon Alanyasta? Kun sain tilaisuuden lähteä "asunto-ostoksille", en osannut kieltäytyäkään. Olen nyt neljä päivän ostosreissun kokemusta rikkaampi.

Jyväskylässä lunta miltei puolisääreen. Turkish Airlinen kyydissä Istanbuliin ja sieltä lennolla Antalyaan, mistä pikkubussilla Alanyaan ja majoittuminen all inclusive -hotelliin. Pientä hiukopalaa ja sviittiin pehkuihin. Takana 17 tuntia.

Massiivisen aamiaisen jälkeen pihalla odottaviin Gandan Groupin autoihin ja Mersun pehmeänahkaisilla penkeillä Mahmutlariin.

Jokainen meistä 11 suomalaisesta oli maksanut Alanyan-matkastaan 200 euroa. Tällä reissulla ei pyöritty basaareissa, vaan kierrettiin kiinteistöjä. Kenellä oli mielessä oma käyttö, kenellä hyvä sijoitus, minulla uteliaisuus.

Tarjoiluun nähden matka oli edullinen, mutta "lomasta Turkissa" oli turha haaveilla.

Me emme olleet ainoita, sillä Huoneistomedian mukaan jo pari tuhatta suomalaista omistaa tällä rannikolla asuntoja. Ostobuumi alkoi viitisen vuotta sitten.

Candan Groupista oli useita esittelijöitä. Kerrostaloasunnoista osa oli kalustettuja, osa kalustamattomia. Huonekalujen saaminen ei ollut ongelma, kuten ei siivous tai lentokentältä hakeminen.

Asunnoista oli huikeat näkymät Taurus-vuorille ja joistakin näkyi kaistale merta. Täällä maksetaan merinäköalasta, myös sijainnilla ja kerroksella on merkitystä.

Asunnoissa oli marmorilattioita, isoja parvekkeita, harrastustiloja, kuntosaleja, saunoja, jykeviä ulko-ovia ja pihalla uima-allas.

Turkissa asuntojen koko ilmoitetaan makuuhuoneiden määrällä, asunnon neliöihin sisältyy aina myös parveke. Edullisin asunto löytyi alle 40 000 eurolla. Yhden ja kahden makuuhuoneen asunnoissa neliöitä oli noin 50 ja hintaa 45 000-50 000 euroa.

Alue ei ollut tarkoitettu huonojalkaisille, portaat ja kynnykset olivat korkeita ja liuskoista sai hyvän lähdön.

Tiukan aikataulun vuoksi ei ennättänyt katsella muiden kiinteistövälittäjien tarjouksia. Se saattoi olla tarkoituskin, sillä tyhjiä asuntoja oli.

Iltapäivällä kyyditys hotellille ja illalla yhtiön tarjoamalle kävelykierrokselle kaupungille ja sponsoroidulle juomalle.

Autokyydillä uusiin kohteisiin. Ympäristön muuttuminen askarrutti monia. Rakennetaanko viereen korkea talo, jolloin merinäköala häviää?

Meren ja talojen välistä kulkeva valtatie rauhoittuu vasta sitten, kun moottoritie vedetään muualta.

Monet puhuivat kimppakämpän hankkimisesta. Ajatus kuivui kokoon.

Sokeri oli jätetty pohjalle. Mikä näköala Välimeren rannan huoneistoista ja mikä hinta. Neliöistä ja kerroksesta riippuen unelmasta sai maksaa 140 000:sta lähes 200 000 euroa.

Lopuksi kypärä päähän ja hissillä rakenteilla olevan talon ylimpään kerrokseen. Suomen turvamääräykset olisivat estäneet jopa talon lähellä olon. Varauksia oli tehty, muutama asunto oli vielä vapaana.

Candan Groupin Suomen edustaja Janne Virtanen näytti osalle huviloita, joissa hintalappu kipusi aina 1,7 miljoonaan euroon.

Illalla rakennusyhtiön tarjoamalla illallisella tasokkaassa kalaravintolassa.

Autokyydillä uusintakerta kiinnostaviin kohteisiin. Itse livahdin markkinoille.

Ainakin yksi meistä allekirjoitti sopimuksen. Hän päätyi 50 neliön ja yhden makuuhuoneen onnelliseksi omistajaksi noin 44 000 eurolla.

- Sijoitus ja oma käyttö, mies perusteli hankintaansa.

Turkin kodissa ehkä loppusyksyisin, mutta jouluksi kotiin. Kesät edelleen omassa saaressa Suomessa. Yksi asunto oli menneiltä työvuosilta jäänyt Saksaan.

Nuoripari jäi miettimään puolentoista vuoden kuluttua valmistuvan kerrostalon 48-neliöistä asuntoa, josta väliseinät ovat poissa. Hinta oli 45 000 euroa.

Vanhempaa avioparia miellyttivät rannan hulppeat asunnot, mutta pienempi asunto tuntui realistisemmalta.

Eläkeikäinen ruotsinrouva ei rohjennut tehdä nopeita ratkaisuja, ekonomikin kaipasi lisää tietoa alueesta.

Tuumailijoita oli paljon, sillä aiemmilla esittelymatkoilla on tehty enemmän kauppoja. Janne Virtanen nousee uuden ryhmän kanssa koneeseen kolmen viikon päästä.

Puolenyön jälkeen lähtö hotellilta ja Mersun takapenkillä kotia kohden. Sunnuntaina puoli yhdeksän iltauutisten aikoihin kotona ja ennen kymmenen uutisia jo omassa sängyssä. Väsyttää. Ulkona on lunta ja pakkasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.