Lounais-Turkin kymmenen koukkua

Esimerkiksi Sirincen kylässä Turkissa on paljon tunnelmallisia ravintoloita. Vihannekset ja muutkin raaka-aineet tulevat läheltä, ja ovat sitä tuoreita. Timo Nieminen

Timo Nieminen

Lounais-Turkissa sijaitsevat Efesos, Miletos ja Priene olivat joskus muinoin sivistyksen, kaupankäynnin ja kehityksen edelläkävijöitä koko maailmassa. Egeanmeren rannikolla sijaitsevat antiikin ihmeet ovat nyt osa Turkkia, ja aurinkoturismin sydämessä.

Lomasuosikin Turkista tekevät tietenkin ilmasto ja loputtomat hiekkarannat. Turkissa on noin 300 aurinkoista päivää vuodessa ja 8 333 kilometriä rantaviivaa.

Lounais-Turkki on suomalaisille vielä melko tuntematon. Tässäpä kymmenen hyvää syytä, miksi se kannattaa muistaa tulevaa lomakohdetta pähkäiltäessä.

BASAARIT:

Moni länsimaalainen turisti sekoaa basaareissa: matkailija tulee niistä ulos kassit täynnä tavaraa, jota ei ollut tiennyt tarvitsevansa. Mutta nahka-asusteista ja muista vaatteista, koruista ja keramiikasta voi tehdä löytöjäkin. Basaarit menettävät - ikävä kyllä - jatkuvasti asemaansa ostoskeskusten yleistyessä.

KEMAL ATATÜRK:

Nykymuotoisen Turkin isä. Kun Kemal Atatürk kuoli, monet kellot pysäytettiin osoittamaan hänen kuolinhetkeään. Mutta elämä maassa jatkuu Atatürkin kuoleman jälkeenkin, tosin "herra Turkki" valvoo kansaansa kaikkialla valokuvissa ja maalauksissa. Vuonna 1938 kuolleesta Turkin tasavallan perustajasta ei maassa puhuta pahaa.

KUSADASI:

Noin 30 vuotta sitten purjehdusturistit löysivät kalastuksesta ja maanviljelystä elävän pikkukaupungin. Ja siltä tieltähän ei ole paluuta. Nyt Kusadasi eli Lintusaari on turistikeidas, mutta viihtyisä, valoisa ja siisti keidas.

EFESOS:

Efesos oli antiikin ajan merkittävimpiä kreikkalaisia kaupunkeja. Se oli oman aikansa New York. Kaupungissa oli temppeleitä, kylpylöitä, kirjasto ja teatteri jo paljon ennen kuin isä lampun osti. Alueella on ollut asutusta jo noin tuhat vuotta ennen ajanlaskun alkua. Efesoksen muinaisen loiston bongaa myös 2000-luvun turisti.

SIRINCE:

Jos Efesos ja sen historiapläjäys tulevat jo korvistakin ulos, läheinen Sirincen kukkulakylä pyyhkii pölyt aivoista. Pikkukylässä käytännössä jokainen asukas saa elantonsa turismista, mutta massamatkailun ahdistusta tässä viinin, käsitöiden ja hyvän ruuan kylässä ei tarvitse potea.

IZMIR:

Kartalta ja internetistä etukäteen raapaistu tieto hämää: Izmir ei ole pikkukaupunki Turkin rannikolla, vaan kolmen miljoonan asukkaan hauska ja kuhiseva hullunmylly. Seitsemälle kukkulalle rakennettu Izmir on Turkin kolmanneksi suurin kaupunki.

HAMAM:

Turkkilaisessa saunassa on turha odotella sihiseviä löylyjä tai edes etsiä kiuasta, mutta höyrystä, puhtaudesta ja hieronnasta siellä voi nauttia. Hamam rentouttaa varmasti, jos annat sille mahdollisuuden.

RUOKA:

Turkkilaisten suhtautuminen ruokaan on ihastuttava. Ruokaileminen on seurustelun muoto, johon voidaan käyttää iltaisin useita tunteja. Perusruuat, kuten lampaanliha, kala ja leivät valmistetaan ilman hienostelua, mutta rakkaudella. Maistele monipuolisesti alkupaloja eli mezeä, paikallista anisviinaa eli rakia ja tietenkin aitoja kebabeja.

ALL INCLUSIVE:

Turkissa on paljon all inclusive -hotelleja, joissa ruoat, juomat ja palvelut sisältyvät maksettuun hintaan. Turkin hintataso on viime vuosina noussut, mutta all inlusive -paketit ovat vielä järkevissä hinnoissa. Eikä loman aikana tarvitse kurkistella lompakkoon, kun kaikki on maksettu jo kotona.

PURJEHDUS:

Jos olet joskus vähän purjehtinut tai edes haaveillut purjehtivasi, lounainen Turkki on lomakohteesi. Finnmatkojen kesäkauden 2009 uutuuskohde Sunsail Club Phokaia (Focan kylässä lähellä Kusadasia) on purjehtijoiden ja muiden aktiivilomailijoiden superlöytö. Veneitä voi jokainen hotellin asiakas käyttää mielinmäärin ja ilman erillistä veloitusta. Ja opastusta saa aina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.