Idän ja lännen Istanbul

Istanbulissa pääsee Euroopan puolelta Aasiaan alle puolessa tunnissa. Julkisen liikenteen lautoilla se käy myös naurettavan halvalla, yhteen suuntaan matka maksaa noin euron. Heikki Pölönen

Shahin Doagu

Bosporinsalmen molemmille puolille ulottuva Istanbul on maailman ainoa kahdelle maanosalle jakaantunut kaupunki. Eurooppa ja Aasia kohtaavat toisensa kuin suudellen Istanbulissa.

Entisen Konstantinopolin ainutlaatuinen rytmi koukuttaa. Bysantin valtakunnan ja ottomaanien pääkaupunkina tunnettu Istanbul antaa intohimoiselle ja tiedonjanoiselle reissaajalle aihetta palata takaisin ja urkkia kaupungin historiaa yhä uudelleen.

Moderni idän edelläkävijä on paikallisten ylpeys, jota mielellään esitellään ulkomaalaisille. Istanbulissa eletään nykyaikaista suurkaupungin elämää, johon islam on luontevasti sulautunut. Vaikka 99 prosenttia Turkin väestöstä on islaminuskoisia, näkee Istanbulin kaduilla eurooppalaisesti pukeutuneita leidejä siinä missä koko vartalonsa peittäneitä naisia.

Islamilla on kuitenkin edelleen vaikutteita turkkilaisten arkeen. Turisteja siitä muistuttaa esimerkiksi viidesti päivässä moskeijasta huudetut rukouskutsut ja se, ettei Turkissa myydä sianlihaa. Alkoholia on kylläkin saatavilla niin ravintoloista kuin kaupoistakin.

Turkin suurin kaupunki pursuaa muotia, viihdettä ja vapautunutta fiilistä. Istanbulin historiallisia moskeijoita ja palatseja sekä itämaisia basaareja ja ravintoloita kierrellessä näkee turkkilaisen kulttuurin piirteet.

Istanbuliin asti matkustaneen kannattaa sukeltaa paikalliseen ruokatarjontaan. Kaduilla myydään edullisesti esimerkiksi pystykebabia, keitettyjä tai paahdettuja maissintähkiä, useita kalalajeja ja turkkilaisia keittoja. Sesamsiemenillä kuorrutettu simit-rinkeli on turkkilaisten perinteinen aamupala, jonka kanssa juodaan suolaista jogurttijuomaa ayrania.

Lounaan kyytipojaksi sopivat hyvin baklava-leivonnaiset ja turkish delight -makeiset, jotka vievät taatusti pahimmankin makeannälän.

Hintataso on Istanbulissa selkeästi korkeampi kuin muualla maassa, mutta kohtuullinen verrattuna Suomeen. Kalleinta on turistirysien ympärillä, kuten vanhassa kaupungissa, josta löytää Istanbulin suurimmat nähtävyydet. Rahan käytössä kaikki riippuu lopulta omasta vaatimustasosta. Esimerkiksi lounaan voi löytää parilla tai parilla kymmenellä eurolla.

Paikalliset tuotteet ovat huomattavasti edullisempia kuin ulkomaiset, joten hintoja kannattaa rohkeasti vertailla eikä tinkimistäkään pidä unohtaa.

Istanbulin yöelämässä vaihtoehtoja riittää siinä missä muuallakin Euroopassa. Sitä paitsi aina löytää pubin tai klubin, joka on auki lähes ympäri vuorokauden. Aitoa paikallista juhlatunnelmaa näkee kuitenkin paikoissa, joissa soitetaan turkkilaista poppia tai kansanlauluja.

Turkkilaiset ovat hulluna jalkapalloon. Tunnetuimpia jalkapallojoukkueita ovat istanbulilaiset Galatasaray, Fenerbahce ja Besiktas Jimnastik Kulubu. Lajista mitään ymmärtämättömänkin on syytä käydä stadionilla aistimassa pelin henkeä. Tiivis tunnelma ja fanaattiset kannustajat luovat todellisen kilpailufiiliksen, joka raikuu kaduille asti!

Kaupungissa arvioidaan olevan 10-16 miljoonaa asukasta. Bosporinsalmen risteily tai päivän retki Marmaranmeren prinssisaarille, jonne on lautalla noin tunnin matka, antavat hyvän mahdollisuuden lähteä pakoon ihmisvilinää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.