Picasson synnyinkaupungissa

Plaza de Toros de la Malagueta eli Malagan härkätaisteluareena on avoinna aamu- ja iltapäivällä arkisin. Härkätaisteluja on muutaman kerran kesässä. Taustalla näkyy satama ja kerrostalojen takana on kolme kilometriä pitkä hiekkaranta, La Malagueta. Petri Kaikosuo

Petri Kaikosuo

Malaga muistutti 1980-luvulla enemmän pohjoisafrikkalaista kuin eurooppalaista kaupunkia. Kadut olivat ränsistyneitä ja hoitamattomia. Monet ydinkeskustankin kerrostalot olivat tyhjiä ja heitteillä. Muutos on ollut parinkymmenen vuoden aikana melkoinen.

Vielä 1990-luvun alussa Malagaa halkovan Guadalmedina-joen varsi, etenkin pohjoinen Perchel, oli epämääräistä seutua, jonne ei kannattanut iltamyöhällä mennä. Nyt vanhan huumetorin sijalla seisoo uusi hotelli. Keskuskatu Calle Larios on muutettu hulppeaksi kävelykaduksi. Rakenteilla oleva metro on jo osittain toiminnassa. Madridiin pääsee luotijunalla kahdessa tunnissa.

Malagan turismi kasvaa Espanjan ennätysvauhtia, 15 prosenttia vuodessa. Rakennusmiehillä riittää töitä.

Malagaan tutustuminen on hyvä aloittaa vanhastakaupungista, jota tuhatkunta vuotta vanha maurien rakentama muuri yhä ympäröi. Kapeita ja sokkeloisia kujia kävellessä voi testata suuntavaistonsa ja kerätä nälkää lounaalle tai illalliselle. Kolmen ruokalajin lounaan saa lähes joka paikasta alle 10 eurolla, jopa kuudella.

Vanhan keskustan selkein tuntomerkki on katedraali, joka on rakennettu vanhan moskeijan paikalle, kun kristityt valtasivat Malagan muslimeilta 18.8.1487.

Malagassa syntyneen ja siellä 12-vuotiaaksi asuneen taiteilija Pablo Picasson muisto näkyy monin tavoin. Museo Picassossa on edustava otos taiteilijan teoksia. Myös Plaza de la Merced -aukion luoteiskulmassa sijaitseva Picasson syntymäkoti toimii museona. Aukion ympärillä on paljon mukavia kahviloita ja ravintola/baareja, toki myös Bar Picasso.

Uusi kaupallinen keskusta on joen länsipuolella, reilun kilometrin päässä vanhasta keskustasta. Siellä ovat suuret tavaratalot El Corte Ingles, Centro Larios ja rautatieaseman Vialia. Paras aika mennä ostoksille tavarataloihin on iltapäivän siesta-aika (noin kello 13.30-17), jolloin keskustan pikkukaupat ovat kiinni ja tavarataloissa on väljää.

Yliopistokaupunki Malagan yöelämä on kohtalaisen vilkasta viikonloppuisin, torstaista sunnuntaihin. Illanvietto alkaa kymmenen maissa illallisella tai "tapastelulla".

Aivan ydinkeskustassa on vaikka millä mitalla tunnelmallisia tapas-baareja, joiden hinnat eivät päätä huimaa. Keskustan suosituimpiin kuuluvissa Pepa y Pepe -tapas-ravintoloissa pieni annos mustekalaa, ensaladilla malagueñaa tai vaikka raputikkuja maksaa 2-4 euroa. Olutpullollinen tai lasillinen viiniä maksaa eurosta kolmeen.

Ruoan jälkeen suunnataan kenties oluelle tai naukulle, chupitolle. Hunajarommin saa eurolla.

Yökerhoihin mennään kahden maissa aamuyöllä. Aamuun asti auki olevia klubeja keskustassa piisaa, mutta Plaza de la Mercedin ja Picasson synnyinkodin nurkalla sijaitseva Onda Pasadena on kaupungin ainoita pubeja, jotka ovat auki kello kahden jälkeen. Tässä aamuseitsemään asti auki olevassa nukkavierussa ja boheemissa kapakassa kuulee torstaisin paikallista flamencoa ja toisinaan jopa elävää rockia, joka on Malagassa todella harvinaista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.