Eric Claptonin entisessä hotellissa

Barberstown Castle on 1200-luvun lopulta peräisin oleva linna, jossa kelpaa turistin yöpyä. Rainer Liimatainen

Rainer Liimatainen

Vaikka haukkaisi vain palan Irlantia Dublinin etelä- ja lounaispuolelta, ei sitä päivässä tee, vaan yövyttävä on. Majoitusvaihtoehtoja riittää, mutta historiaa tonkivan kannattaa ainakin tutustua Ireland's Blue Book -kirjaseen, joka esittelee irlantilaisia kartanoita ja historiallisia hotelleja.

Heti alkuun on syytä todeta, etteivät sinisen kirjan kohteet suinkaan halvimmasta päästä ole. Nuukana miehenä tähyän itse aina silmät tapillaan B&B-kylttejä, mutta sellaiselle, joka haluaa ja jolla on varaa tarjota itselleen hieman luksusta, yö tuollaisessa paikassa ei ole huono vaihtoehto.

Straffanissa, puolen tunnin ajomatkan päässä Dublinista länteen sijaitsee Barberstown Castle, Nicholas Barbyn 1200-luvun lopulla rakennuttama linna. Se on edelleen pystyssä ja saanut kylkeensä kahdessa laajennuksessa kartanohotellin. 700-vuotisen historiansa aikana linnalla on ollut 37 omistajaa, yksi tuoreimmista oli kitaralegenda Eric Clapton, joka myi sen nykyiselle isännälle Kenneth C. Healylle vuonna 1987.

Rathsallagh House on kartano Dunlavinissa, ja sinne ajaa Dublinista tunnissa. Vuosina 1702-04 rakennettu maatalo paloi 1798 United Irishmenin noustua kapinaan. Omistajalla ei ollut varaa rakentaa tilalle uutta, joten se muutti asumaan kartanon talleihin, ja niissä Rathsallagh House nyt toimii. Nykyinen omistaja Joe O'Flynn ei puhu hotellista, vaan country housesta, maalaistalosta.

Esimerkiksi Barberstown tarjoaa 255 eurolla per henki kahden yön pakettia, johon sisältyy kaksi aamiaista ja kaksi illallista. Aika tyyristä B&B-meininkiin, muttei aivan järisyttävää Suomen hintoihin verrattuna.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.