Katusetä vie retkelle Belfastissa

Matkailuopas Paul McNearney on hankkinut Belfast-tietonsa kantapään kautta. Milltownin hautausmaalla aatetovereidensa hautajaisissa hän on joutunut suojautumaan käsikranaatilta. Timo Nieminen

Timo Nieminen

Hän ei arvatenkaan voi sille mitään. Kasvojen lihakset nykivät ja kädet puristuvat vaistomaisesti nyrkkiin. Turistiopas Paul McNearney seisoo Milltownin haustausmaalla Pohjois-Irlannin Belfastissa ja kertoo hymyttömästi tarinaansa kolmelle turistille.

- Tuosta pöheiköstä se paskiainen juoksi heitellen käsikranaatteja ja ammuskellen pistoolilla kohti surijoita. Niissä hautajaisissa kuoli kolme ihmistä ja 60 loukkaantui. Tilanne oli aivan järjetön, se meni täysin yli ymmärryksen. Yritin suojautua hautakivien taakse muiden hautajaisvieraiden kanssa. Paikalla oli televisiokameroita, jotka tallensivat koko verilöylyn, sanoo McNearney.

Tapaus sattui vuonna 1988. "Se paskiainen" oli Michael Stone, yksi protestanttisen aseellisen ryhmän Ulster Freedom Fightersin johtajista. Stone sai elinikäisen tuomion, ja hänet armahdettiin vuonna 2006. Vuonna 2008 Stone sai ehdottoman 16 vuoden vankeustuomion uudesta murhayrityksestä.

- Olen yrittänyt parikymmentä vuotta antaa Stonelle anteeksi. Myönnän, että en ole siinä onnistunut. Mutta kostamisen ja väkivallan aika on nyt ohi, sanoo McNearney.

McNearney esittelee turisteille Belfastin pahamaineisia taistelutantereita Coiste-nimisen yrityksen oppaana. Coiste on entisten vankien elämänlanka. Sen jokainen opas on istunut vankilassa.

- Minä olin vankilassa kymmenen vuotta. Viruin kaltereiden takana ne vuodet, joiden pitäisi olla elämän parhaat eli 19-vuotiaasta 29-vuotiaaksi. En halua sanoa mistä minut tuomittiin, mutta kaiketi tein jotakin sellaista, mikä Pohjois-Irlantia miehittävän brittihallituksen mielestä oli laitonta, McNearney tuhahtaa.

Kieltämättä McNearney vaikuttaa kovalta kundilta, katujen kasvatilta. Käsissä ja niskassa näkyy arpia. Hän puhuu vihamielisesti Britannian hallituksesta ja hyvin palavasti yhtenäisen Irlannin saaren puolesta.

- Koko Coisten toiminta perustuu siihen, että kerromme totuuden. Mutta painotamme jokaisen kierroksen alussa, että se on nimenomaan meidän totuutemme. Jos joku haluaa tämän kolmen tunnin kierroksen päätteeksi kuulla myös lojalistien totuuden, me luovutamme turistit mielellämme heidän ex-vankien järjestönsä opastettavaksi.

Kuljetettuaan vieraat kymmeniin paikkoihin, joissa on tehty pommi-iskuja, salamurhia, murhapolttoja ja kaikenlaisia kostoiskuja, McNearney pysähtyy Belfastin tunnetuimmalle rauhanlinjalle. Se on valtava muuri, joka erottaa katolisten asuinalueen Fallsin ja protestanttien Shankillin. Vieläkö rauhanlinjaa tarvitaan?

- Rauhanlinjaa ei enää tarvita estämään väkivaltaisuuksia. Kyllä pohjoisirlantilaiset ovat läksynsä jo oppineet. Mutta jos minä saisin päättää, säilyttäisin rauhanlinjan. Haluaisin pitää sen ikuisena oppituntina niistä vuosista, jolloin asiat olivat poskettoman huonosti.

- Rauhanlinja muistuttaa siitä, että veljeys ja yhteisymmärrys ovat kaiken hyvinvoinnin perusta. Jatkuvan pelon ja loputtoman kostonkierteen pohjoisirlantilaiset haluavat jo unohtaa, sanoo McNearney.

Kolmen tunnin retkestä McNearney laskuttaa noin 9 euroa. Ja haluaa välttämättä tarjota päälle tuopit olutta kantapubissaan. Käytännössä joku siis tukee näitä turistikierroksia: koska pommeja ja pyssyjä ei enää käytetä, mielipiteisiin yritetään vaikuttaa tuputtamalla häpeämättömän väritettyjä ajatuksia.

- Tuohon en sano mitään. Mutta tämä on minun ensimmäinen oikea työni, ja rakastan tehdä sitä, myöntää Paul McNearney.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut