Totuus irlantilaisista

Irlantilaiset ovat luoneet oman jalkapalloilunsa. Sitä pelataan tietenkin. Risto Aalto

Timo Nieminen

Oletko lukenut Irlantia käsittelevän matkailujutun, jossa ei kerrottaisi irlantilaisten olevan avoimia ja ystävällisiä. Ja jossa ei ylistettäisi saaren vihreyttä ja kauneutta. Oi, Irlannin paijaaminen on kovin muodikasta.

Seuraavassa 9-osainen pikaopas Irlantiin. Sen luettuasi et enää kuvittele Irlannista puutaheinää.

KANSALLISYLPEYS:

Irlantilaiset eivät totisesti pakahdu irlantilaisuuteensa. Vaikka Irlannilla on kiinteä USA-kytky, Atlantin takaa ei ole opittu pakkomiellettä kiinnittää valtion lippu jokaiseen ovenkarmiin. Päinvastoin. Jos lomalla autoillessasi yht'äkkiä näet paljon Irlannin tasavallan lippuja, olet ajautunut ulkomaille eli Britannian hallitsemaan Pohjois-Irlantiin, jonka etelälaidalla irlantilaisuus todella näytetään.

LUONNE:

Irlantilaisista elää sitkeä mielikuva. He ovat kiivaita ja riitaa haastavia punapäitä, jotka lotraavat oluella aina kun siihen on tilaisuus. Ja vähän useamminkin. Stereotypian ruumillistuma on entinen futari Roy Keane, joka ei ole punapää. Tosiasiassa irlantilaiset ovat kaikkea muuta kuin roykeaneja. He ovat lipeviä diplomaatteja, joiden puhelahjoista näkee yliampuvia todisteita pitkin saarta. Tiestö, sillat ja muu infra on pykätty EU:lta kaunopuhutuilla avustuksilla. Sinun ja minun rahoilla siis.

CRAIC:

Irlantilaisten kykyä pitää hauskaa kutsutaan nimellä craic. Koko ilmaus on söpöä höpölöpöä, joka arvatenkin syntyi Britannian miehityksen aikana. Silloin irlantilaiset oppivat kestohymyllä ja siirappia puhumalla välttämään brittisotilaiden raivon. Bisnesmiehet kaikkialla tietävät, että irlantilaisten hyvin opeteltu myötäeläminen ja avoimuus ovat fuulaa. Jos kättelet irlantilaista allekirjoitettuasi kauppasopimuksen, laske sen jälkeen nopeasti, ovatko kaikki sormesi tallella.

HUUMORI:

Irlantilaiset repivät huumorinsa arjesta. Mikä ei ole helppoa, koska he elävät saaressa, jossa sää on hyvin raikas ja lähinaapurina ovat britit. Mutta nopea, kuiva tilannekomiikka kukkii. Esimerkki: Venäjän entisen presidentin Boris Jeltsinin piti Amerikan-matkallaan tavata Shannonin lentokentällä myös Irlannin johtajia. Jeltsin kuitenkin veti nupin turvoksiin koneessa, ja lentäjä yritti antaa Jeltsinille virkoamisaikaa kiertelemällä Shannonin yläpuolella. Jo seuraavana päivänä ryyppäämistä kutsuttiin kaartelemiseksi Shannonin yllä.

KIRJALLISUUS:

Irlanti ylpeilee James Joycella, Oscar Wildellä ja muilla kirjailijoilla. Heidän teoksiaan ei lue kukaan, edes superlukija Paavo Väyrynen ei nielisi nukahtamatta Joycen pöhköä tajunnanvirtaa. Kirjailijoiden kuvat riippuvat satojen pubien seinillä vähemmän kyltyrellistä syystä. He olivat pubien historian parhaat asiakkaat.

URHEILU:

Mitä enemmän lajissa voi tehdä pikkukoiruuksia, sitä suositumpaa se Irlannissa on. Koska palleista repiminen ja mailalla päähän lyöminen ovat sivistyneen maailman urheiluareenoilla kiellettyjä, irkut ovat kehittäneet itselleen hurlingin ja irlantilaisen jalkapalloilun. Ja jos harrastaa jotakin lajia yksin, on sisäsiittoisessa lajissa maailmanmestari. Onnea!

ALKOHOLI:

Ryyppäävän räyhäkansan maine on kupla. Tutkimuksen mukaan neljäsosa irlantilaisista aikuisista on absolutisteja. Panijakansakaan se ei enää ole. "Irlantilaisista" oluista Guinnessin omistavat espanjalaiset, Beamishin tanskalaiset ja Murphy's on hollantilaisten.

PYHÄ PATRICK:

Irlannin suojelupyhimys oli kotoisin Skotlannista. Jos oli, sillä Pyhä Patrikki on vähemmän uskottava hahmo kuin Muumipappa. Mutta puoli maailmaa ryyppää Patun kunniaksi 17. päivä maaliskuuta.

RYANAIR:

Maailman irlantilaisin lentoyhtiö. Rehellinen italialainenkin on helpompi löytää kuin tyytyväinen Ryanairin asiakas. Mutta aina me vain Ryanairilla lennämme. Ryanairin toimitusjohtaja Michael O'Leary omistaa ison siivun yhtiöstä ja 90 prosenttia koko Irlantiin jaetusta itseluottamuksesta. Rehti O'Leary muun muassa hankki omaan autoonsa taksikyltin, jotta saattoi käyttää Dublinin taksikaistoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.