Voi kreikkalaista saariparkaa. Sitä murjoivat toisessa maailmansodassa törkyjulmat saksalaismiehittäjät. Vuonna 1953 maanjäristys tuhosi lähes koko saaren. Kun saari vihdoin toipui, tulivat amerikkalaiset 2000-luvun alkajaisiksi kuvaamaan Kapteeni Corellin mandoliini -elokuvaa. Suosittu filmi esitteli saaren koko maailmalle, mikä herätti uteliaat turistit.
Paikka on Kefalonia. Se on monien Kreikka-fanien mielestä maan kaunein saari. Kefaloniassa ei käytännössä ole rikollisuutta ja liikennevalojakin peräti yhdet. Sähköt saari sai vasta vuonna 1971.
Pahin massaturismi on kuitenkin kiertänyt mykistävän Kefalonian. Osittain siksi, etteivät saarelaiset rakentaneet turisteille palveluja, koska he eivät tarvinneet turisteja. Kefalonialaiset tulivat toimeen omillaan, eikä läheisten Korfun, Zakynthosin tai muiden saarten turistipöhö innostanut.
Vähän jälkijunassa Kefalonia tosin päätti ottaa siivunsa matkailusta. Mutta omilla ehdoillaan: hotellin ja merenrannan välissä on oltava 100 metriä, yli kolmekerroksen talon saa rakentaa vain erikoisluvalla, yhtään puuta ei saa kaataa ilman lupaa rakennuksen tieltä...
Tämä saari on terve.
Muualla Kreikassa on yleistynyt sanonta "hullut kefalonialaiset".
- Sanonta juontaa kefalonialaisten omaperäisyydestä ja pitkäaikaisesta penseydestä turismia kohtaan. Mutta ajatelkaa, mitä olemme oppineet Kreikan täyteen ahdetuista turistisaarista. Täällä ei ole McDonald'sia, yökerhorivistöjä, päällekäyviä kauppiaita tai kännisten ihmisten märkä t-paita -kilpailuja. Kefaloniassa on mukava lomailla ja asua, sanoo ravintoloitsija Lambros Goulis.
Kefaloniasta ei löydy Kreikka-aiheisten postikorttien näkymää sinivalkoisista taloista ja valkoisiksi kalkituista kortteleista. Maan arkkitehtuurin loivat maanjäristyksen jälkeen saapuneet avustusryhmät: uudet talot nousivat sekalaisen suloisesti milloin englantilais-, milloin ruotsalais-, milloin minkäkin tyylisiksi. Katukuva on monissa kylissä lystikäs.
Uimarantoja riittää, ja niissä poskettoman puhdasta vettä. Korkeuseroja on. Ravintolat tarjoavat kefalonialaisia ruokia kohtuuhintaan.
Kefalonia ei ratsasta Kapteeni Corellin elokuvamaineella. Saaressa on vain kaksi ravintolaa, jotka ovat napanneet Corellin nimeensä. Tosin ei naapurisaari Ithaka myöskään elämöi esiintymisellään Odysseia-eepoksessa, maailman tunnetuimmassa kaunokirjallisessa teoksessa. Odysseiassa kuningas Odysseuksen pariviikkoiseksi suunniteltu kotimatka Troijasta Ithakaan venyi kymmenen vuoden seikkailuksi, mitä on taatusti ollut kotona tukala selittää satelliittinavigaattorin rikkoutumisella tai jollakin vastaavalla.
Kefaloniassa aikakäsitys tosin on letkeä, tunti sinne tai tunti tänne. Saaren aikavyöhyke kun on GMT (Greek Maybe Time eli jos-myö-tästä-ehitään -aika). Taksi tulee, kun joutaa. Tarjoilija kertoo ensin juorut kaverilleen, sitten on asiakkaan vuoro. Mutta kummasti sekin sopii Kefaloniaan.