Nizza ei nappaa ihan kaikille

Pikkusievä Nizza on asukasluvultaan Ranskan viidenneksi suurin kaupunki. Edellä ovat Pariisi, Marseille, Lyon ja Toulouse. Timo Nieminen

Timo Nieminen

Jos nettisivujen keskusteluista voi jotakin päätellä, harva kaupunki jakaa mielipiteet yhtä täydellisesti kuin Nizza. Mielipidekirjoituksissa monet kuvaavat ranskalaisen rannikkokaupungin likaiseksi, kalliiksi, ahtaaksi ja ylimieliseksi. Toiset taas pitävät Nizzan hintatasoa kohtuullisena ja nizzalaisia ystävällisinä, eikä se suurkaupungiksi kuulemma edes ole likainen.

Ota tästä sitten joku tolkku.

Matkalla-teema kävi Välimeren rannikolla ja testasi Nizzan. Pikavisiitin tulos on kieltämättä jonkinlainen Salomonin tuomio. Sekä Nizzan ylistäjät että teilaajat ovat oikeassa ja väärässä.

Tässäpä pika-arvio turistille tärkeistä asioista.

Ravintolahinnat ovat korkeammat kuin Suomessa, mutta pienellä vaivannäöllä kukkaro ei pauku ylettömästi. Kävelemällä vähän ydinkeskustan ulkopuolelle saa pastalounaan ja virvoitusjuoman 10-12 eurolla, kolmen ruokalajin illallinen ja lasi viiniä maksaa keskimäärin 45 euroa. Raitiovaunun ja bussien kertalippu maksaa vain 1,30 euroa (paitsi lentokenttäbussin), ja halvalla kertalipulla pääsee yllättäen esimerkiksi Monacoon saakka. Yleinen hintataso on silti sitä luokkaa, ettei miljoonan asukkaan kylään kannata lähteä kitsastelemaan. Nizzastelemiseen se sopii paremmin.

Vuokra-autoa ei Nizzassa liikkumiseen kannata ottaa, pysäköintipaikat ovat vähissä ja ruuhkat lohduttomat. Laajempaan Ranskan Rivieralla kiertelemiseen auto sen sijaan on kätevä. Nizzan kaupunkipyörät (Vélo Bleu) ovat hyväkuntoisia ja halpoja: yhdellä eurolla saa polkupyörän vuorokaudeksi ja sen voi jättää mihin tahansa palautuspisteistä (joita on 90).

Jos nähtävyyksiksi lasketaan museot, kirkot, linnat ja vastaavat, niitä on Nizzassa vähän: Marc Chagall -museo, modernin taiteen museo ja Matisse-museo ovat tärkeimmät. Nizzassa koettavaa ovatkin rantabulevardi, vanhakaupunki ja vilkas elämänmeno.

Perusnizzalainen ei kärkkäästi antaudu turistien kanssa juttusille: Ranskan toiseksi suosituimmalla turistialueella kun on katseltu satunnaisia matkaajia kyllästymiseen asti. Internetin keskustelupalstoilla usein mainittuja pummeja, kerjäläisiä ja pikkuhuijareita riittää - osittain syynä on laiton maahanmuutto. Englantia kaupungissa puhutaan jonkin verran. Kielitaitoa löytyy jopa yllättävän paljon, jos itse sanot ensin ranskaksi vaikkapa hyvät huomenet tai muun tervehdyksen.

Uimaranta on pitkä, mutta kivinen. Lisäksi iso osa Nizzan rannoista on yksityisten hallussa, ja niissä otetaan turistilta 25 euron päivämaksu. Pelkkään rantalöhöilyyn rakastuneen turistin kannattaa hakeutua muualle kuin Nizzaan.

Kaupungissa on paljon rikkaita ja paljon nuoria, joten ydinkeskustan katukahviloista näkee tyylikkään ja eloisan väkijoukon. Mutta mitä lähemmäs vaikkapa päärautatieasemaa menee, sitä enemmän kerjäläisiä ja muita kovaosaisia tapaa. Sama pätee siisteydessä: lähempänä vanhaakaupunkia paikat ovat tiptop-kunnossa, rautatieaseman tienoilla roskaa riittää etenkin iltaisin.

Kaunista. Hyvin säilynyt vanhakaupunki ja arvorakennukset innostavat kävelyretkille. Aamuinen juoksulenkkikin sujuu lentäen viimeisen päälle kunnostettuja taloja ihaillessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.