Pyöräilijä ehtii Pariisissa

Kansainväliseen pyöräilyretkeen osallistuivat myös Heidi Haltia Helsingistä sekä Sanna Haltia ja Orescent Guthert Grenoblesta Ranskasta. Hannele Haltia

Hannele Haltia

Pyöräily on Pariisissa suosittua. Pyöräilijät saavat huristella bussikaistoja pitkin ja pyöräily on muutenkin myötätuulessa, sillä Pariisin pormestarin Bertrand Delanoën visiona on autoton kaupunki. Hän toi kaupunkiin kaupunkipyörät, joiden vuokrauspisteitä (Vélib') löytyy eri puolilta kaupunkia.

Iltaretki pyöräillen on uskomaton elämys. Tuntuu huikealta lähteä Eiffelin juurelta ja pyöräillä läpi vehreiden puistojen hiekkateitä kohti leveitä bulevardeja Seinen rantaa. Retken järjestäjän, Fat Tire Bike Toursin Andrew on hyvässä vedossa.

Hän johdattaa parinkymmenen pyöräilijän joukkoa varmoin ottein, pitää yllä hyvää ilmapiiriä ja jakelee vitsien lomassa tietoakin.

Tiesittekö, että Notre Damen katedraali aiottiin purkaa, ja että sen pelasti Victor Hugo kirjallaan Notre Damen kellonsoittaja? Ja, että mustunutta katedraalia puhdistettiin nykyiseen loistoonsa laserilla seitsemän vuoden ajan? Vertailun vuoksi yksi torni jätettiin puhdistamatta, jotta eron huomaa.

Andrew kehottaa nauttimaan hetkestä, kun kaarramme vilkkaalta kadulta Louvren sivuportista autiolle linnapihalle. Tunne on epätodellinen. Kun kaarramme toisesta portista kohti pihalla hehkuvaa pyramidia, salpautuu henki.

Pariisin ilta hehkuu sinisenä, pyramidi loimottaa salaperäisenä ja tuntuu, kuin Pariisin liikennekin vaikenisi kunnioittamaan hetkeä.

Pyramidin sopivuudesta paikalleen voidaan olla monta mieltä, mutta sininen hetki sen äärellä on lumoavan kaunis.

Kaupungin valloituksen jälkeen pyöräilemme Bateaux-Mouches-laivayhtiön terminaaliin ja nousemme laivaan. Seineä risteileviä laivayhtiöitä on monia, ja risteily on suosittua. Joen varrella riittää nähtävää sopivasti tunniksi.

Parasta ovat yhdeksän sillan alitukset, sillä jokainen silta on erilainen.

Kävelysilta Pont des Artistes on silloista suosituin. Sille kokoonnutaan iltaisin istuskelemaan, jutustelemaan ja katselemaan sillan alitse lipuvia laivoja. Ilta sillalla on must-kokemus, joka ei maksa mitään.

Laivalastillinen turisteja ei voi olla testaamatta, miten sillan alla kaikuu, ja tätä spektaakkelia on hauska seurata rannalta. Rannalla istuskelu on suosittua iltahuvia.

Tyyliin kuuluu vilkuttaa laivoilla ilakoiville turisteille ja ihmetellä ohi lipuvien luksusristeilijöiden hillittyä glamouria.

Mukaan rannalle pitää ottaa syötävää ja juotavaa, niin pariisilaisetkin tekevät.

Eiffel-tornissa on valoshow puolen yön aikaan tunnin välein. Paluumatkan päätteeksi pääsemme ihailemaan tuota kimaltavaa valospektaakkelia. Veneemme lipuu aivan tornin vierestä ja kamerat räpsyvät ahkerasti.

Rannassa noustaan taas pyörän selkään ja viiletetään vielä hetki pitkin autioita bulevardeja iltavalaistujen palatsien väleissä puikkelehtien, kunnes retki päättyy puolen yön jälkeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.