Vallankumous ajoi kuninkaalliset Versailles'n palatsista

Peilisali on Versailles'n palatsin kuuluisin huone. Siellä on muun muassa solmittu Versailles'n rauhansopimus vuonna 1919. Jussi Komulainen

Jussi Komulainen

Suosituin päiväretkikohde Pariisin välittömässä läheisyydessä on Versailles, jonne Ludvig XIV eli "Aurinkokuningas" muutti hovinsa kanssa vuonna 1682 ja josta tuli samalla epävirallinen Ranskan pääkaupunki. Alunperin Versailles'n palatsin perusti Ludvig XIII vuonna 1624 metsästyslinnaksi, mutta vasta Aurinkokuningas laajensi sen 1600-luvun loppupuolella 36 000 työläisen voimin yhdeksi Euroopan suurimmista palatseista, jossa on noin 1 300 huonetta.

Versailles'n palatsiin on helppo mennä RER-lähijunalla Pariisin keskustasta, ja matka kestää reilut puoli tuntia.

Pääsymaksu palatsiin on 15 euroa, johon sisältyy myös tasokas ääniopastus. Pelkän palatsin kiertämiseen menee helposti pari tuntia, minkä jälkeen matka jatkuu luontevasti ehkä itse palatsiakin suuruudenhullumpaan puistoon, jossa voi vierailla ilmaiseksi, vaikka ei kävisi palatsissa. 800 hehtaarin kokoiselta puistoalueelta löytyy patsaita, valtavia suihkulähteitä sekä kanaaleja, ja kävelyn lomassa voi pitää taukoja useissa eri ravintolassa tai mennä piknikille tähän varatuille alueille.

Palatsin ja puiston kiertäminen vie jo puoli päivää, mutta jos sen jälkeen on vielä energiaa, lisämaksusta voi vielä vierailla kahdessa pienemmässä palatsissa, Grand Trianonissa ja Petit Trianonissa, ja Versailles'n viimeisen kuningattaren Marie Antoinetten rakennuttamassa "maalaiskylässä".

Ranskan suureen vallankumouksen puhkeaminen vuonna 1789 ajoi kuningas Ludvig XVI:n ja Marie Antoinetten pakoon palatsista. Kuningattaren makuuhuoneessa on nähtävillä salaovi, jonka kautta kuningatar pakeni vihaista väkijoukkoa

Vallankumouksen jälkeen kuninkaalliset eivät enää palanneet Versailles'hin, ja alueesta tehtiin museo vuonna 1837.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.