Pariisi, aivan syystä suosituin

Jo Eiffel-tornin ensimmäiseltä tasanteelta on upeat maisemat, vaikka se on vain 57 metrin korkeudessa. Edessä näkyy Champ de Mars -puisto, ja taustalla kohoaa 209 metriä korkea Tour Montparnasse, joka on myös tunnettu näköalapaikka. Jussi Komulainen

Jussi Komulainen

Keskinkertaisen makuista ja silti 4,5 euroa maksavaa kahvia katukuppilassa juodessa mieleen hiipii epäilys, onko Pariisi sittenkään kaiken vouhotuksen ja rahastuksen arvoinen paikka. Kun kahvikupin tyhjentämisen sijaan keskittyy katselemaan maisemia ja huomaa pystyvänsä ihailemaan istumapaikaltaan muun muassa Riemukaarta, itselleen huomaa myöntävänsä helposti: kyllä se kuitenkin on.

Jos jollakin kaupungilla on varaa pyytää kahvikupista edellä mainittua enemmänkin - tuota kuppia ei nimittäin juotu kaupungin kuuluisimman kadun Champs-Elysees'n varrella - ja oluttuopista 8-9 euroa, se on juuri Pariisi, joka on syystäkin maailman suosituin turistikaupunki. Taloustaantuma on vähentänyt matkailijoiden määrää myös Pariisissa, mutta tästä huolimatta kaupungin hotelleissa yöpyi vuonna 2009 noin 34 miljoonaa henkeä.

Eräs sukulaiseni kutsui aikanaan Prahaa happamasti yhdeksi isoksi museoksi turistimassojen aiheuttaman epäaidon tunnelman takia, mutta Pariisista voi puhua samaan sävyyn positiivisessa mielessä. Tuhansien turistien seassa liikkuessa Pariisissa kokee olevansa vielä vähemmän omaperäinen matkailija kuin Prahassa, mutta Pariisin nähtävyydet ovat yksinkertaisesti jonottamisen ja massaturismin muiden lieveilmiöiden sietämisen arvoisia. Valtavaksi museoksi Pariisia voisi kutsua myös sen takia, että ympäri kaupunki kävellessä lähes kaikki satunnaisetkin paikat tuntuvat kuvaamisen arvoisilta.

Tämän takia Pariisissa kannattaakin liikkua jalan niin paljon kuin mahdollista, vaikka 2,2 miljoonan asukkaan - koko metropolialueella on 11,8 miljoonaa asukasta - julkista liikennettä on välillä pakko käyttää ja yllättäen se on myös halpaa. Kertalippu keskustan alueella maksaa vain 1,6 euroa.

Pariisin tunnetuin symboli on luonnollisesti Eiffel-torni, joka rakennettiin vuoden 1889 Pariisin maailmannäyttelyä varten. Reilut 320 metriä korkea monumentti on vaikuttava ilmestys, kun sen näkee ensi kertaa koko komeudessaan Seine-joen yli Palais de Chaillot -palatsin pihasta.

Eiffel-tornissa vierailuun kannattaa varata reilusti aikaa. Alhaalla saa ensiksi jonottaa pääsylippua, minkä jälkeen pääsee joko hissillä tai kävellen ensimmäiselle ja toiselle tasanteelle. Noin 300 metrin korkeudessa sijaitsevalle kolmannelle tasanteelle haluavat joutuvat jonottamaan sinne vievään hissiin uudelleen toisella tasolla. Vierailu tulee sitä kalliimmaksi, mitä ylemmäs nousee. Ylimmälle tasanteelle pääsymaksu on 13,10 euroa.

Kuvien ottamiseen paras paikka on toinen tasanne, joka on 115 metrin korkeudessa. Myös ensimmäisellä tasanteella kannattaa käydä, koska siellä on opastauluja, jotka esittelevät Eiffel-tornista näkyviä rakennuksia.

Eiffel-torni on lähes kaikista muista Pariisin nähtävyyksistä poiketen auki iltamyöhään asti. Yksi hyvä vaihtoehto onkin mennä sinne illalla valoisan aikaan, kuluttaa maisemien katsomisen jälkeen aikaa tornin kaupoissa sekä ravintoloissa ja katsoa illan pimennyttyä kaupunkia uudessa valaistuksessa.

Louvressa saa puolestaan kulutettua eniten aikaa Pariisin turistikohteista. Paikalle kannattaa saapua heti aamuyhdeksältä, jolloin museo aukeaa. Silloin välttyy pahimmilta jonoilta ja käsittämättömän laajoihin näyttelytiloihin tutustumiseen jää niin paljon aikaa, kuin oma keskittymiskyky antaa myöten.

Louvressa käynnin pakollinen ja samalla absurdein osa on Mona Lisan katsominen. Leonardo da Vincin maalausta on koko ajan kuvaamassa valtava ihmisjoukko, joka on eristetty nauhoin noin viiden metrin päähän itse teoksesta, joten kukaan ei itse asiassa pysty katsomaan maailman tunnetuinta taulua kunnolla.

Kun pakollinen rituaali on suoritettu, voi keskittyä etsimään Louvren perusnäyttelyn 35 000 taideteoksesta kiinnostavimmat ja tutustua lisämaksusta myös vaihtuviin näyttelyihin. Perusnäyttelyyn pääsymaksu on 9,5 euroa, mutta alle 26-vuotiaat EU-kansalaiset pääsevät tällä hetkellä moniin julkisiin museoihin - Louvren lisäksi esimerkiksi Versailles'n palatsiin - ilmaiseksi.

Pariisin kuuluisimmat kirkot Notre Dame ja Sacré-Coeur ovat lähes pakollisia vierailukohteita, ja niihin pääsee sisälle ilmaiseksi.

Maailman tunnetuimpiin kirkkoihin lukeutuva Notre Dame on upea sekä sisältä että ulkoa. Goottikatedraalin tornit ovat avoimia vierailijoille, ja kirkon alla olevassa kryptassa on arkeologinen museo, jossa voi tutustua Pariisin historiaan roomalaisten ajoista saakka. Näihin molempiin - kuten myös kirkon aarrekammioon - on erillinen pääsymaksu.

Sacré-Coeur ei ole ehkä aivan yhtä vaikuttava näky kuin Notre Dame. Tämän korvaa kuitenkin se, että kermakakkumainen kirkko sijaitsee Montmartrella Pariisin korkeimmalla kukkulalla, josta avautuvat upeat maisemat yli kaupungin.

Pariisi on vetänyt historian saatossa puoleensa taiteilijoita ja julkkiksia ympäri Ranskaa ja maailmaa, mitä voi käydä todistamassa kaupungin lukuisilla hautausmailla, joissa vierailu aiheuttaa hieman häiritsevän olon. Tunnettujen henkilöiden haudoilla kiertäminen hautausmaalta löytyvien karttojen avulla - samaan aikaan, kun vieressä vietetään oikeasti hautajaisia - laittaa pohtimaan tällaisen turismin mielekkyyttä, mutta ei tarpeeksi estääkseen kierrosta.

Kaupungin tunnetuin hautausmaa on Père-Lachaise, johon on haudattu muun muassa Jim Morrison ja Édith Piaf. Montparnassen ja Montmartren - jotka ovat molemmat tulleet eri aikoina tunnetuiksi taiteilijoiden kaupunginosina - hautausmailta löytyy lähes yhtä paljon julkisuuden henkilöitä.

Jean-Paul Sartren ja tämän elämänkumppanin Simone de Beauvoirin yhteishauta houkuttelee ehkä eniten vierailijoita Montparnassen hautausmaalle. Heidän hautansa lisäksi myös filosofi-kirjailijoiden kantakahviloista Café du Floresta ja Les Deux Magotsista on tullut älymystökuppiloiden sijaan turistimagneetteja - minkä takia niistä kannattaa tyytyä ottamaan kuva ulkoapäin ja mennä syömään tai juomaan johonkin halvempaan paikkaan.

Pariisin nähtävyyksien luetteloa voisi jatkaa lähes loputtomiin. Erilaisia museoita - d'Orsayn valtavan taidemuseon ja viinimuseon kaltaisen pienen erikoisuuden väliltä - ja muita historiallisia kohteita riittää moneen eri makuun ja lukuisan Pariisin-matkan ajaksi.

Jos kulttuurikohteet eivät kiinnosta niin paljon, voi sen sijaan risteillä Seinellä tai mennä Euroopan suosituimpaan matkakohteeseen Disneyland Parisiin. Kulinaristit ja shoppailijat viihtyvät myös tunnetusti Pariisissa - ainakin jos budjetti ei ole tiukka.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.