Peppi syö lähiruokaa

Astrid Lindgrenin puistossa Ruotsin Vimmerbyssä on lukemattomia leikkipaikkoja. Maija Voutila

Maija Voutila

Astrid Lindgrenin maailma, suosittu lasten teemapuisto Smoolannissa sanoo ei roskaruualle. Hamppareiden ja ranskalaisten myynti lopetettiin jo muutama vuosi sitten, ja viime aikoina Lindgrenin maassa on keskitytty lähiruokaan.

- Nyt voimme kertoa jokaisesta ruoka-aineesta, mistä se tulee. Esimerkiksi liha tulee korkeintaan 30 kilometrin päästä, maitotuotteet tulevat lähimeijeristä ja vihannekset myös lähialueelta, markkinointipäällikkö Nils-Magnus Angantyr kertoo.

Puistossa on useita eri tyylisiä ravintoloita, jonka ruokalistalta löytyy syötävää ilman ranskalaisiakin. Itse tehdyt lihapullat ovat suosikkilistan kärjessä. Tarjolla on myös smoolantilaisia perinneruokia.

Ainoa poikkeus on 1950-luvun tyyliin rakennettu makkarakioski, josta saa ruotsalaista keitettyä tai savustettua, esimerkiksi leivän kanssa syötävää makkaraa. Puistossa on myös oma sympaattinen vohvelitehdas, jossa tehdään 250 000 vohvelia vuodessa.

- Alussa perheiltä tuli muutamia kyselyjä, mutta pääosin palaute on ollut hyvää. Olemme tyytyväisiä, Angantyr kertoo.

Astrid Lindgrenin maailma sijaitsee kirjailijan lapsuusmaisemissa Vimmerbyssä, noin 300 kilometriä Tukholmasta etelään.

Puistossa heräävät henkiin rakastetun kirjailijan hahmot monessa muodossa: jokaisella hahmolla on puistossa oma alueensa taloineen ja puuhapaikkoineen. Vaahteramäen pihapiirissä ovat kotieläimet, ja Pepin talon vieressä seilaa oikea merirosvolaiva.

Hahmot liikkuvat puistossa ja tapaavat lapsia. Näyttelijöiden valinta ja koulutus on puistossa oma prosessinsa. Osa hahmoista on ammattinäyttelijöitä, jotka ovat kesätöissä Smoolannissa.

Pari päivää kuluu puistossa helposti, sillä pelkästään teatteri- ja musiikkiesityksiä on yli 50 päivässä. Pepin talolla nähdään näyttäviä tansseja ja jännittäviä merirosvotunnelmia, piknikpaikalla taas maassa on viltti, jonka päälle lapset saavat mennä kuuntelemaan satua.

Ulkomaalaisille rajoituksena on kieli.

- Mietimme kovasti, miten esityksiä voisi seurata muillakin kielillä, Angantyr kertoo.

Suomalaisia puistossa käy 3 000 vuodessa.

Huvipuistohärveleitä paikasta ei löydy, mutta liukumäkiä ja muita leikkipaikkoja riittää. Erityisen hienoja ovat eri teemoilla rakennetut pienoiskaupungit, joita on useita. Ennen matkaa kannattaa lukea muitakin Astrid Lindgrenin kirjoja kuin Peppejä.

Vastikään puistossa avattiin uusittu Matiaksenmetsä, Ronja Ryövärintyttären koti. Alueelta löytyvät muun muassa sadusta tuttu seitsenmetrinen vesiputous Rutjankoski, Matiaksenlinna (joka oikeasti halkeaa kahtia, kun Ronja syntyy) sekä Karhuluola ja Helvetinkolu.

Uudistus on maksanut 50 miljoonaa kruunua (noin 5,5, miljoonaa euroa) ja suurimman osan, 30 miljoonaa kruunua, investoi puiston pääomistajan Lindgrenin perheen Saltkråkan-yhtiö.

- Kyse on historiamme suurimmasta yksittäisestä panostuksesta. Haluamme sen avulla lähentyä entisestään Astrid Lindgrenin satujen maailmaa, puiston toimitusjohtaja Mikael Ahlreup sanoo.

Lindgrenin perhe on muutenkin mukana puiston ohjelmiston kehittämisessä.

- Uutta miettiessämme kysymme aina, haluaisiko Astrid Lindgren tätä. Haluamme kunnioittaa hänen toivettaan siitä, että olemme uskollisia hänen hahmoilleen, Angantyr sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.