Tonava ja polkupyörä ovat toverit

Etelä-Saksan kaakkois-osa ja Baijerin kauniit kaupungit Regensburg, Straubing ja Passau ovat hieman syrjässä turistien valtaväyliltä. Poikkeama kannattaa kuitenkin tehdä: alue viehättää maisemillaan ja kaupungeillaan, joiden menneisyys ulottuu Rooman aikaan. Ilmassa on italialaista tunnelmaa, johon Euroopan halki virtaava Tonava lyö oman, ainutlaatuisen leimansa.

Lennä Müncheniin, hurauta autolla tai junalla tunnin matka Regensburgiin - ja hyppää polkupyörän satulaan.

Pyöräily on Etelä-Saksassa suosittua ja se on tehty helpoksi. Polkeminen Tonavan rantoja pitkin on heikompikuntoisellekin nautinto: maasto on koko ajan mukavan tasaista ja maisemat vaihtuvat ripeään.

Vaihtelua matkantekoon saa, jos hyppää välillä jokilaivaan. Pysähdyspaikkoja on riittävän tiuhaan, ja halutessa matkaa voi laivan kyydissä taittaa pidemmällekin.

Joelta maisemat ja Tonavan varrella olevat kylät ja kaupungit näyttäytyvät kokonaan toisenlaisessa näkökulmasta.

Pyörätiet kulkevat valtaosaltaan Tonavan rantaa seuraillen ja ne ovat erillään autoteistä.

Itävallan rajan tuntumassa Passaussa kevyenliikenteenväylän pohjustustyöt ovat peräisin vuosikymmenten takaa. Laivat lipuivat kaupunkiin myötävirtaan, mutta paluumatkalla vastavirta oli voimakas. Tuolloin miehet hyppäsivät laivasta ja avittivat matkaa vetämällä laivaa köysillä Tonavan viertä pitkin. Jalkojen alle kului polku, joita pitkin ajellaan siis nykyisin pyörillä.

Matkaa Regensburgista Passauhun kertyy reilut 100 kilometriä. Jos intoa riittää, voi jatkaa pyörällä helposti edelleen aina Wieniin saakka noin 330 kilometrin verran.

Reitin suunnittelu ei ole vaikeaa, ja muutoksia on helppo tehdä, sillä alueesta on hyvät pyöräilykartat. Myös palvelut pelaavat: nälkä ja jano eivät pääse yllättämään ja päänsä voi kallistaa juuri sen tasoisessa majapaikassa kuin haluaa.

Pyörän vuokraaminen on edullista. Mikäli matkatavaroita on mukana runsaammin, tarjolla on myös palveluita laukkujen kuljettamiseksi edeltäkäsin haluamaasi paikkaan.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut