Mersu-museo ihastuttaa Stuttgartissa

Mercedes-Benz 500K Spezial-Roadsteria tehtiin vuosina 1934-39. Kaunis autoklassikko näyttäytyy Mercedes-Benzin museossa Stuttgartissa. martti Ratia

Martti Ratia

Mercedes-Benz on automaailman klassikko. Niinpä sekin on pystyttänyt faneilleen museon - tietenkin kotikaupunkiinsa Saksan Stuttgartiin.

Museossa käydään tarkasti läpi autonvalmistajan reilusti yli 100-vuotinen historia. Tuloaulasta saadaan kaulaan ilmainen audiolaite, jota osoittamalla autoista ja esineistä kuulokkeisiin soluu tarkempaa tietoa monella kielellä.

Kierros aloitetaan 8-kerroksisessa rakennuksessa ylhäältä eli 34 metrin korkeudesta, jonne noustaan hissillä. Sitten vain laskeudutaan kerros kerrokselta alaspäin lähestyen nykyaikaa.

Periaate on se, että mennyttä aikaa ja Mersun myyttisyyttä pällistellään tummissa keinovalaistuissa tiloissa ja erilaisia autokokoelmia luonnonvalossa. Erilaisia Merseuja on esillä yli 160 ja näyttelyesineitä 1 600. Mukana on niin ensimmäinen 1880-luvun auto kuin aurinkoenergialla kulkeva tulevaisuuden menopeli.

Nähtävillä on prinsessa Dianan punainen 500 SL, paavi Johannes Paavali II:n Papamobil, Beatles Ringo Starrin 190 E ja keisari Hirohiton 770 Pullman Limo.

Ja tietenkin Mika Häkkisen ja Kimi Räikkösen McLaren-Mercedes-Benz -F1 autot. Räikkösen vuoden 2007 formula-auto ajohanskoineen on esillä kuin Englannin kruununjalokivet.

Esillä on myös se ehkä kuuluisin ja kaunein MB: lokinsiipi 300SL, auto josta maksettaisiin maltaita nykyisin, jos vaan jostain saisi. Koko Hopeanuoli -kilpa-autosarja on nähtävillä vanhimmasta uusimpaan.

MB-museo on itse eriskummallinen paikka. Jokaiseen kahdeksaan kerrokseen on sijoitettu raskaita ajoneuvoja, rakentamisessa on hyödynnetty fysiikan tietämystä siltojen rakentamisesta ja 3D-mallinnuksesta.

Talon jokainen ikkuna on erimuotoinen. 4 800 neliön pohjapinta-alaan on saatu sopimaan 16 500 neliön kerrosala.

Yksi päivä ei oikeasti riitä kaiken katsomiseen ja tilanteen tekee vielä tukalammaksi se, että vieressä on autonvalmistajan Mersukauppojen lippulaiva eli 4-kerroksinen Mercedes-Benz Center, jossa on esillä ja myynnissä 130 erilaista Mersua.

Ostoskeskukseen kuljetaan 80 metriä pitkää käytävää myöten ja siellä lopullisesti myy kävijä sielunsa Mercedes-Benzille tai sitten ei.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut