Bangkok on ennätystehdas

Vanhan kaupungin temppeleissä lapset saavat oppineilta kulttuuritietoa. Jokainen pieni pyhättö on koristeltu upein uskonnollisin elementein. Hanna Liimatainen

Hanna Liimatainen

Maailman korkein lennonjohtotorni, maailman kolmanneksi suurin terminaali, isoin ostoskeskus, monipuolisin kuntosali, valtavimmat markkinat ja mitä vielä. Maapallon kuumin pääkaupunki, Thaimaan Bangkok, kuuluu olevan todellinen ennätystehdas.

Kaupungista, tai koko maasta, tuntuu turhalta edes yrittää antaa muuta kuin pieniä tunnelmapaloja. Fiilis nappaa mukaansa, mutta suurkaupungin sykkeen sanoittaminen on vaikeaa.

Jonotusta, kaasua painavia taksinkuljettajia, auto- ja moposumia, räikkäsointuja ja liudoittain ihmisiä. Pilvenpiirtäjiä nousee kaikkialla - aah!-elämyksiä näköjään maailma pullollaan. Ja oitis yksi torakkakin, piru vie.

Bangkok on, kuten maailman suurimpien kaupunkien listalle kuuluvan pitääkin, täpösen täynnä nähtävää ja koettavaa.

Jo eurooppalaisuudesta huomattavasti eroavan elinympäristön aistiminen on ihastuttavaa, mutta lisäksi kaupungista löytyy - kaikkea. Eläinpuistoista ostoskeskuksiin, katukaupoista vaatturiliikkeisiin, temppeleistä yöhulinoihin ja mitä nyt kuvitella saattaa. Noin 15 miljoonan asukkaan kaupungin ytimessä voi toki myös heittää golfiksi, jos eliittilajin testaaminen hulinakaupungissa maittaa.

Thaimaalainen kulttuurielämä on ihastuttavan erilaista eurooppalaiseen verrattuna. Bangkokin temppelikylän alueelta löytyy kaupungin seitsemän Watia, eli luostaria tai temppeliä, joista jokainen on omanlaisensa huoliteltu, tyylikäs pyhättö.

Bangkokin ainoan kukkulan päällä nousee Wat Saket -temppeli. Tämä on chedi eli kellomainen kupoli, jonka uumenissa pidetään pyhimysten ja kuninkaiden pyhäinjäännöksiä. Ylhäältä voi katsella alla aukeavaa temppelitilkkutäkkiä.

Wat Phossa puolestaan voi nähdä jälleen yhden kaupungin ennätyksistä, maailman suurimman Buddhan, joka makaa temppelissään. Kullattua, pyhää loikoilijaa kulkee katsomassa valtava joukko turisteja, jotka sitten jatkavat muiden pikkutemppeleiden kummastelua. Paikalla on myös munkkeja, jotka opettavat poikalapsille kulttuurinsa saloja.

Täysin omanlaisensa tunnelma on myös nuorten ja reppumatkaajien suosimalla Khao San Roadilla. Chinatownin ja temppelikaupungin lähistöllä sijaitseva Khao San on alue, jonne kokoonnutaan ympäri maailmaa tutustumaan, viihtymään ja maistelemaan huoletonta elämää. Tavara on halpaa ja kaikkea on kaupan. Ihmisillä on hyvä mieli ja hetkeksi voi jopa unohtaa olevansa keskellä ylenpalttista suurkaupunkia.

Autohulinan, kaupunkimetelin ja shoppailuparatiisien vastapainona voi poiketa myös Lumpini Parkissa. Puisto on valtavan kokoinen ja ilta-aikaan, kun linnunmaitokeli helpottaa, täynnä lenkkeilijöitä, kansantanssijoita ja illanviettäjäkansaa.

Kaupunkiin tutustumisen kruunaa Baiyoke Tower, joka on paitsi nähtävyys, myös Thaimaan korkein hotellirakennus. Tornitalossa tarjoillaan useiden suosittelujen mukaan Bangkokin paras buffet-ruoka. Makunautinto on selkeästi kalliimpi kuin katutason iltaravintoloissa, mutta ei vielä edes lähellä Suomen hintoja. Vielä kun tarjolla on kaikkea, mitä kuvitella saattaa, on Aasian makumatkaelämys taattu.

Tämän lisäksi voi nousta hissillä tornin 86. kerrokseen, josta aukeavat näkymät 360 astetta Bangkokin yli. Paikalla voi aistia, miltä tuntuu olla maailman katolla ja katsella alhaalla nousevia pilvenpiirtäjiä...

Kiertely ja tunnelmanhaistelu osoittavat, että yhdellä visiitillä ei matkailija voi saada Bangkokista tarpeekseen.

Kun vajaan viikon loman jälkeen on aika jatkaa matkaa lääsykelisestä pääkaupungista väljempien vesien paahteeseen, tuntuu, että matkailija alkaa vasta pikkuhiljaa tottua Bangkokin elämänmenoon. Kaikki hyvä kuitenkin loppuu aikanaan.

Vaan suurkaupungin sykettä voi jäädä ikävöimään. Bangkok on elossa koko ajan, kellon ympäri.

Kaupunkilaisten asunnot näyttävät kuitenkin olevan alituiseen tyhjillään. Mikä mahtaa olla täkäläisten päivärytmi - kukaan ei ole koskaan kotona!

Tällainen on siis kaupunki, jonka ei kerrota koskaan nukkuvan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.