Atte Lehtonen etenee fiksusti kohti formuloita

Laukaalaisen Atte Lehtosen, 19, tavoitteet ovat kilpa-autoilun puolella. Ennen Formula Renault -kauden alkua hän kuitenkin valmistuu Jyväskylän ammattiopistosta automekaanikoksi. Viimeinen työharjoittelu on meneillään Hämeen Autossa. Timo Nieminen

Timo Nieminen

Toiminnan mies, sanovat kokeneet mekaanikot Hämeen Auton korjaamolla. ”Ei epäröi käydä töihin käsiksi ja kestää jokapäiväisen vinoilun kuin mies. Hyvin sopisi tähän joukkoon vaikka pysyvästi”, he toteavat.

Mutta aika todennäköistä on, ettei hän palaa Hämiksen iloiseen porukkaan.

Jo kahden viikon kuluttua Atte Lehtonen, 19, kiertää taas rataa. Laukaalainen ajaa silloin BARC Formula Renault -sarjan osakilpailun SWB Motorsport -tallin kuskina Englannin Donington Parkissa.

Tänä keväänä Jyväskylän ammattiopistosta automekaanikoksi valmistuva Lehtonen suuntaa muihin hommiin kuin koulutus edellyttäisi. Vaikka hän nyt työharjoittelijana korjaa ja huoltaa Volvoja, Renaulteja ja Dacioita, katse on kauempana.

–Ei minulla ole mitään mekaanikon hommia vastaan, mutta tavoitteet ovat muualla. Haluan tehdä ajohommia työkseni, siihen on vuodesta 2009 lähtien tähdätty.

–Automekaanikon koulutus on hyvä selkänoja. Jos ajopuolella haaveet tyssäävät, toivon pääseväni kilpa-autoiluun mukaan mekaanikkona tai insinöörinä, sanoo Lehtonen, joka pyrkii kesällä Tampereen ammattikorkeakoulun ajoneuvotekniikan linjalle.

Jos ovet autourheiluun aukeaisivat Lehtoselle, hän liittyisi pitkään jonoon automekaanikon koulutuksen saaneita ammattikuskeja. Onko se jonkinlainen formula- ja rallikuskien pohjakoulutus?

–Ei kai sentään, nauraa Lehtonen.

–Mutta auton tekniikan päälle ymmärtäminen on iso etu kuskille. Vaikka SWB Motorsportissa ihan muut kuin minä hoitavat mekaanikon hommat, kuskin tekninen tietämys helpottaa monia asioita. Jos auto vaikkapa aliohjautuu, uskon pystyväni keskustelemaan mekaanikon kanssa ongelmasta paremmin kuin monet muut kuskit. Tekniikkaa ymmärtävänä voin antaa mekaanikoille vihjeitä siitä, miksi auto aliohjautuu ja mitä sille ehkä kannattaisi tehdä.

Lehtonen sanoo viihtyneensä Hämeen Auton korjaamolla kesätöissä ja harjoittelujaksoilla. Mutta...

–Vaikka olen oppinut todella paljon kokeneempien mekaanikkojen kanssa työskennellessä, parhaiten kuitenkin viihdyn auton ratin takana.

–Kuskina olen tähän mennessä mennyt oikeaan suuntaan, 7-vuotiaasta karting-kuskista on rakennettu askel askeleelta väylä Formula Renault -sarjaan. Toivottavasti muutaman vuoden kuluttua ajan kilpaa jossakin Euroopan isossa sarjassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut