Saako vasen jalka jarruttaa automaattivaihteistolla?

Jarrun ja kaasun ehtii automaattivaihteisessa autossa hoitaa oikealla jalalla. Mutta mikään laki ei kiellä vasemman jalan käyttämistä. Timo Nieminen

Timo Nieminen

Eläkepäivillään ensimmäisen automaattivaihteisen autonsa ostanut Erkki A. on paiskannut Autot ja liikenne -teeman sähköpostiin kysymyksen. Erkki kysyy, miksi vasemman jalan käyttäminen automaattivaihteisessa autossa on laitonta. Hänen mukaansa kun se on ihan luontevaa.

Erkin kysymykseen on helppo vastata. Vasemman jalan käyttämistä automaatin kanssa ei todellakaan ole missään kielletty. Jos molempien jalkojen käyttäminen tuntuu helpolta ja luontevalta, siitä vaan.

Pelkän oikean jalan käyttämistä automaatissa suositellaan, koska silloin riskit ovat pienemmät. Jos painaa vasemmalla jarrua ja oikealla kaasua, ainakin tottumaton kuski voi vaistomaisesti painaa molempia polkimia. Samoin manuaalivaihteisiin tottunut saattaa käyttää automaatin jarrupoljilta turhan rajusti, kun sen tekee vasemmalla jalalla. Kaasuttamiseen tottunut oikea jalka on oppinut pehmeämmät liikeradat. Vastaavia käytännön syitä vain oikean jalan käyttämiselle on muitakin.

Automaattivaihteita käytetään hyvin yleisesti autourheilussa, ja huippukuskit käyttävät molempia jalkoja. Näin siksi, että oikean jalan siirtäminen polkimelta toiselle vain tuhraa aikaa.

Jos liikkumisesi ei kuitenkaan ole kiinni sekunnin sadasosista, suosittelemme ainakin aloittamaan automaattivaihteiden opettelun antamalla vasemmalle jalalle lepopäivän.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.