Kaveri käyttää vain käsijarrua! Mitä hittoa teen?

Seisontajarrua eli käsijarrua ei ole tarkoitettu kaikkeen auton hiljentämiseen ja pysäyttämiseen.

Timo Nieminen

Tämä kysymys hymyilyttää, mutta julkaisemme sen silti. Tai juuri siksi.

Autot ja liikenteen sähköpostiin tuli seuraava lukijaviesti, jonka oli kirjoittanut Petri J:

"Ostimme kämppäkaverin kanssa yhteisen auton. Kämppis ajaa paljon, mutta se suostuu käyttämään vain käsijarrua. Sanoin sille, että sä hittovie hajotat koko auton, mutta kaveri ei usko. Kumpi meistä on oikeassa?"

Vaikka viestistä ei paljastu auton ikä sen enempää kuin merkkikään, uskallan väittää, että kirjoittaja eli Petri on oikeassa.

Seisontajarrun eli käsijarrun tunnus on henkilöautoissa yleensä P. Se tulee englanninkielisestä ilmaisusta "parking brake" eli pysäköintijarru. Käsijarru on ennen muuta tarkoitettu pitämään seisova auto paikallaan.

Käsijarrua käyttämällä ei myöskään säästä rahaa, sillä onpa käsijarru teknisesti millaista mallia tahansa, sen kulumisesta aiheutunut fiksaaminen on yleensä kalliimpaa kuin polkimella käskettävän käyttöjarrun. Lisäksi käyttöjarru on teholtaan ja luotettavuudeltaan aivan eri luokkaa kuin käsijarru.

Siis: Näytä Petri kaverillesi vielä kerran, missä jarrupoljin on. Ja pakota kaverisi käyttämään sitä, jos jarru toimii normaalisti. Ja jos ei toimi, laittakaa se äkkiä kuntoon.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.