Siman ystävät – valmistus on paras aloittaa juuri nyt

Simaan tarvittavat ainekset. Mustalampi Timo

Päivi Lehikoinen

Valmistumisaika eri simaohjeissa vaihtelee kolmesta päivästä viikkoon. Paras sima syntyy kuitenkin viikossa. Juomaa käytetään ensin vuorokausi huoneenlämmössä. Sen jälkeen sima pullotetaan ja säilytetään viileässä 5–6 vuorokautta ennen nauttimista.

Kun aikaa on niukasti, siman annetaan käydä huoneenlämmössä kolme vuorokautta.

– Ero pikaisesti tehdyn siman ja pitempään valmistuneen siman välillä näkyy ja maistuu. Pitempään pullossa olleen siman hiilidioksidimäärä on parempi, maku raikkaampi ja juoma on koostumukseltaan kirkasta, pohtii henkilöstöravintola Ahomansikan ravintolapäällikkö Jaana Linna.

Siman säilytykseen paras on kylmä tila. Nauttimisajaksi suositellaan viikkoa.

Perinteisesti sima on tehty fariinisokerilla, mutta muitakin vaihtoehtoja on. Linna käyttää puoliksi tavallista sokeria ja fariinisokeria. Fariinisokerin tilalla voi käyttää myös siirappia.

– Sitruunat pestään ensin harjalla. Seuraavaksi ne kuoritaan perunankuorintaveitsellä ja ennen kiekoiksi leikkaamista poistetaan vielä kuorikerroksen valkoinen osa, Linna opastaa.

Sitruunan ohella simaan voi laittaa myös muutaman siivun appelsiinia. Erityisesti lapset pitävät simasta, jossa on appelsiinin aromiakin.

Yksi simanteossa muistettava asia on oikea hiivan määrä. Hiivaa laitetaan esimerkiksi neljän litran annokseen herneen kokoinen pala. Jos hiivaa laittaa liikaa, lopputuloksena on hiivan makuinen, samea juoma, jossa pullon pohjalla on näyttävä hiivakerros.

Kuten ennenkin, myös nykysimaan laitetaan pullotusvaiheessa muutama rusina ja teelusikallinen sokeria.

Katso siman valmistusohje täältä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.