Jos pissapoika on kateissa, älä lisää nestettä mihinkään

Korkin väristä ei voi päätellä, mikä on lasinpesunesteen säiliö. Tässä autossa väri on vaaleansininen (vas. alempi korkki). Jaana Kautto

Anne Repo

Nykyautoille ei maallikko pysty isoja huoltotoimia tekemään. Suhteellisen helppo ja lähes välttämätön pikkupuuha on kuitenkin lasinpesunesteen lisääminen. Mutta ihan ongelmatonta ei ole sekään. Moni jättää nesteen lisäämättä, koska ei ole ihan varma, mistä reiästä säiliö täytetään.

–Jos on hiemankin epävarma, kannattaa käydä kysymässä asiantuntijalta ennen kuin lisää nestettä, sanoo jyväskyläläisen O.K. Auton huoltopäällikkö Matti Pohjolainen.

Lasinpesunestesäiliön korkkia ei voi tunnistaa väristä. Yhtenäistä standardia ei ole. Pesunestesäiliön tunnistaa tuulilasinpyyhkijän symbolista, joka (yleensä) on merkitty tulppaan tai säiliön seinään. Säiliö sijaitsee 2000-luvun henkilöautoissa moottoritilan etuosassa. Usein se on piilossa sisälokasuojan uumenissa, jolloin siitä näkyvät vain täyttöputki ja tulppa. Vanhemmissa autoissa pesunestesäiliö voi sijaita muuallakin. Lisäksi symboli voi olla kulunut pois.

Jos lasinpesunestettä on laittanut väärään säiliöön, sen huomaa Pohjolaisen mukaan siitä, ettei säiliöön mahdu kuin desi tai pari. Silloin on parasta ottaa heti yhteys huoltoon.

–Myös pakkanen voi lopettaa lasinpesimen toiminnan. Silloin auto pitää saada lämpimään sulamaan ja sen jälkeen lisätä pesusäiliöön pakkasenkestävää lasinpesuainetta.

Pohjolaisen mukaan virheitä sattuu.

–Pesunestettä autoilijan on melko helppo lisätä autoonsa, mutta esimerkiksi jarrunestettä tietämättömän ei pidä edes hankkia saati laittaa autoonsa, vaan kääntyä huollon puoleen, jos lisäystarvetta ilmenee. Kun jarrunestesäiliön pinnan korkeutta ilmaiseva valo syttyy, kyseessä voi olla joko vuoto järjestelmässä tai jarrupalojen tai hihnojen kuluminen. Jos jarrunestesäiliöön joutuu lasinpesunestettä, järjestelmän korrosoituminen alkaa ja jarruteho heikkenee.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut