Viisi kuoli viime vuoden mönkijäonnettomuuksissa

Vakavia mönkijäturmia edesauttaa usein alkoholi, sillä viime vuoden kuolinonnettomuuksissa peräti neljä kuljettajaa viidestä oli nauttinut alkoholia. Vain yhdessä turmassa kuljettajalla oli kypärä. Martti Ratia

Mönkijäonnettomuuksissa menehtyi Suomessa viime vuonna viisi henkeä. Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnat tutkivat yhteensä 11 mönkijäonnettomuutta, joissa kuoli neljä kuljettajaa ja yksi matkustaja sekä loukkaantui kuusi henkeä.

Kolmessa kuolinonnettomuudessa mönkijä oli kaatunut, yhdessä törmännyt esteeseen ja yhdessä iäkäs kuljettaja oli saanut sairauskohtauksen.

Vain yhdessä onnettomuudessa kuljettajalla oli suojakypärä, mutta hänelläkin se irtosi päästä onnettomuuden aikana. Tutkijalautakuntien arvion mukaan kahdessa kuolemaan johtaneessa onnettomuudessa suojakypärän käyttäminen olisi mahdollisesti estänyt kuoleman ja yhdessä loukkaantumiseen johtaneessa onnettomuudessa estänyt vammautumisen. Viidessä loukkaantumiseen johtaneessa onnettomuudessa suojakypärän käyttäminen olisi lieventänyt vammoja.

Kuolinonnettomuuksissa peräti neljä kuljettajaa viidestä oli humalassa. Yhdellä alkoholin määrä oli alle rangaistavuuden, muilla kolmella se ylitti törkeän rattijuopumuksen rajan. Kuudesta loukkaantumiseen johtaneesta onnettomuudesta neljässä kuljettaja ajoi mönkijää humalassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.