Turisti, älä helkkarissa tule tänne!

Venetsia on jo pitkään halunnut päästä puluista. Ja ihan kiva, jos rahojaan pihtailevat päiväturistitkin pysyisivät poissa. Timo Nieminen

Timo Nieminen

Tiedämme, että matkailijoiden rahat kelpaavat kaikille valtioille, kaupungeille ja kökköisimmillekin turistirysille. Tänne vaan, ne sanovat. Lompakkosi on aina tervetullut!

Vaan ihan niin ei olekaan.

Viime vuonnakin monet suositut tai muuten vain ylirasitetut lomakohteet yrittivät pienentää turistivirtoja. Tässä kolme esimerkkkiä:

1) Venetsia

Vuosi vuodelta asukkaita menettävä, tulvien, kosteusongelmien ja saasteiden sekä ruuhkien kiusaama Italian gondolikaupunki yrittää esimerkikski turistiveroilla vähentää vierailijoiden määrää. Mutta mikään ei auta, koska mahdollisimman moni haluaa nähdä tuhoon tuomitun kaupungin, joka pinta-ala pienenee vajoamisen vuoksi joka vuosi. Kesäkaudella Venetsiaan tunkee joka päivä 60 000 turistia.

2) Cambridge

Englantilainen yliopistokaupunki on kyllästynyt Lontoosta päivä- tai puolipäiväretkelle tuleviin turisteihin. Matkailijat tunkevat yliopiston kampuksille, kävelevät Cam-joen kaunista rantapolkua ja tuijottavat kauneimpia rakennuksia. Ja sitten he häipyvät: jättämättä usein puntaakaan rahaa, mutta kassillisen roskia eväistään. Jotain on keksittävä, sanoi Cambridgen pormestari äskettäin. Kun turisteja käy joka vuosi yli neljä miljoonaa, heiltä on saatava rahat pois tai sitten pannaan portit kiinni.

3) Tiibet

Tiibet kuuluu Kiinalle. Alue on ollut välillä suljettuna turismilta, välillä avoinna. Turismia yritetään estää, koska itsenäisyydestä haaveilevan maakunnan vastarintaliike saa turistien avulla tukea ulkomailta. Viime vuonnakin Kiina lopetti kaksi kertaa viisumien myöntämisen Tiibetiin. Sama leikki jatkuu tänä vuonna.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut