Jääpaisti eli routapaisti

2 kg jäistä hirvenpaistia

mustapippuria myllystä

1 rkl suolaa

0,5 dl tuoretta timjamia

Pane jäinen paisti vuoassa suoraan 100-asteiseen uuniin.

Ota paisti kolmen tunnin kuluttua uunista, hiero pintaan suola, pippuri ja timjami.

Tökkää paksuimpaan kohtaan paistomittari ja paista haluamaasi kypsyysasteeseen. Jos haluat punaista lihaa, sisälämpötila on noin 60 astetta. Kun haluat kypsän paistin, mittarin pitää näyttää 70 astetta.

Anna paistin vetäytyä noin varttitunti ennen leikkaamista. Kypsän paistin voi myös marinoida. Routapaistin kumppaniksi sopii kermainen sienikastike.

Jääpaistin voi tehdä myös lampaasta, naudasta, porosta tai kauriista.

Marinadi jääpaistille

1,5 l vettä

1 dl karkeaa

suolaa

1 rkl sokeria

1 rkl mustapippureita

1 rkl valkopippureita

1 rkl katajanmarjoja

3 laakerinlehteä

oksa

rosmariinia

1 porkkana

1 sipuli

Lisää veteen mausteet ja pilkotut kasvikset. Kiehauta sen verran, että suola ja sokeri sulavat.

Ota paisti uunista, kaada vuokaan mausteliemi ja anna marinoitua vähintään pari tuntia, mielellään enemmänkin.

Nosta paisti pois marinadista, leikkaa ohuita siivuja ja tarjoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.