Näistä asioista lentoyhtiösi ei halua puhua

Timo Nieminen

Erään lentokoneita käsittelevän uutisen yhteydessä Auto ja liikenne -teeman toimitukselta kysyttiin, onko kännyköiden ja muun elektroniikan sulkeminen lennon aikana oikeasti välttämätöntä. Vai onko se vain muinaisjäänne, jonka lentoyhtiöt pitävät dinosaurusmaisesti voimassa.

Veikeä kysymys.

Liitämme vastauksen ohessa kuuden kohdan listaan, jossa käymme läpi muitakin lentämiseen liittyviä pikkukummallisuuksia. Ne kaikki ovat asioita, joista lentoyhtiöt eivät asiakkailleen suuremmin huutele.

1) Elektroniikan käyttö:

Matkustajaliikenteessä kännyköiden on oltava poissa päältä siitä lähtien kun kone lähtee liikkeelle kiitoradalla siihen saakka kunnes se pysähtyy määränpäässä lentoasemalle. Tosiasiassa matkapuhelinten ja muun kevyen elektroniikan haitallisuutta lentokoneen tekniikalle ei ole koskaan sitovasti todistettu, joten kyseessä on kovasti liioiteltu varotoimi. Lähiaikoina määräykset muuttuvat.

2) Viimeinen kuulutus:

Lentokentillä kuulee usein viisi, kuusi kertaa viimeisen kuulutuksen tietyille matkustajille. Miksi kone ja 200-300 muuta ihmistä odottavat, kun joku myöhästyy? Myöhästyjää odotetaan useimmiten siksi, että hänen matkalaukkunsa on ruumassa. Sen etsiminen ja poistaminen vaatii kaikkien matkalaukkujen tunnistamista, mikä vie yleensä vähintään tunnin. Lentoyhtiölle on halvempaa odottaa lentoaseman baariin nuokahtanutta taliaivoa vaikkapa puolisen tuntia tai enemmänkin.

3) Valojen sammuttaminen:

Pimeällä noustaessa tai laskeuduttaessa matkustamon valot sammutetaan. Ei suinkaan siksi, että matkustajien olisi helpompi nukahtaa. Vaan siksi, että matkustajien silmät totutetaan ulkona vallitsevaan valoon, jos nousun tai laskun yhteydessä jotakin menee pieleen eli rysähtää.

4) Hyvät istumapaikat:

Lähes jokaisessa konetyypissä todella on muita mukavampia istumapaikkoja. Ne ovat yleensä keskellä konetta siipien kohdalla, jossa kone on vakaimmillaan. Lentokone taipuu lennon aikana. Keulassa ja peräpäässä matkustaja joutuu sietämään enemmän vatkausta, vaikkei sitä välttämättä huomaa.

5) Ilmaiset ruuat:

Kuten elämässä yleensäkin, ilmaisia lounaita ei ole olemassa lentokoneissakaan. Aina ne jotenkin laskutetaan asiakkaalta.

6) Lentäjät ovat ihmisiä:

Lentäjätkin tekevät virheitä. Samoin he huilaavat ja käyvät wc:ssä. Lentokone taittaa pitkiä matkoja automaattiohjauksella, mutta matkustajien mielenrauhan vuoksi lentäjät eivät vietä vapaahetkiään ohjaamon ulkopuolella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.