Kun navigaattori heittäytyi v-mäiseksi

Timo Nieminen

Lukija soitti. Hän keuhkosi, että navigaattorit ovat syvältä ja miten saa viisi vuotta sitten ostamastaan laitteesta rahat takaisin. Mies oli kuulemma viime viikolla totellut navigaattoria ja päätynyt tielle, josta liikenne oli jo neljä vuotta sitten ohjattu uudelle, nopeammalle tielle. Piti kääntyä takaisin ja ajoaikaa oli tullut 20 minuuttia lisää harhailujen takia.

Niinpä. Yritän lohduttaa soittajaa parilla surkuhupaisemmalla seikkailulla. Eli näillä:

Ruotsalainen pariskunta lensi Etelä-Italiaan., vuokrasi auton ja päätti mennä autolla Caprin lomasaarella Napolinlahdelle. Siis oikeastaan Italian eteläisimpään kolkkaan. Saarin nimi näppäiltiin navigaattoriin - ja eikun menoksi. Sokeasti GPS:n viestejä totellut pariskunta ajoi 640 kilometriä harhaan - lähes pohjoisimpaan mahdolliseen Italian kolkkaan. He olivat näppäilleet navigaattoriin nimen Carpi. Virhe ei ollut kuin kaksi kirjainta, mutta tympeä teollisuuskaupunki Carpi ei totisesti ole Capri.

Viime viikonloppuna puolestaan kuulimme turisteista, jotka halusivat nähdä lähellä Lontoota sijaitsevan Windsorin linnan (Windsor Castle), mutta päätyivät The Windsor Castle -nimisen pubin pihaan johonkin ihan muualla Englannissa.

Tässä uutisella on kaksi opetusta. Ensimmäinen on se, että navigaattoreiden kartat kannattaa ja pitää päivittää. Maailma kun muuttuu ja tiestöt sen mukana.

Toinen on se, että tarkkuus on hyödyllinen ominaisuus. Eksyminen kun voi navigaattorin takia onnistua muuallakin kuin Capri/Carpi -akselilla. On Jurvaa ja Juvaa, Tervoa ja Tervolaa, Vaalaa ja Vaasaa...

Joten ei syytetä laitteita. Loppujen lopuksi se on aina ihminen, joka virheen tekee tai päivittämisen unohtaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.