Uskokaa jo, hyvää autoakaan ei saa halvalla

Timo Nieminen

Vuonna 2008 intialainen autonvalmistaja Tata Motors julisti, että sen uusi Nano-malli on mullistavin uutuus autoalalla sitten Fordin T-mallin. Aika paljon luvattu.

Yli kolme vuotta uhoamisen jälkeen Tata Motorsin lupauksen voi jo hyvin punnita.

Valmistaja arvioi Tata Nanon kuukausimyynniksi 25 000. Viime kuukausina Nanoa on myyty valmistajan ilmoituksen mukaan hieman yli tuhat kuukaudessa.

Tata Nanolla on kaksi ongelmaa. Ensimmäinen on se, että auto on ainakin länsimaisella mittapuulla arvioituna todella huono. Toisaalta edes Nanon mainoksissa ei koskaan ole edes yritetä kertoa sen ominaisuuksista: ainoa myyntivaltti on halpa hinta.

Toinen ongelma on auton turvattomuus. Intiassa ovat tänä vuonna saaneet paljon julkisuutta uutiskuvat, joissa Tata Nanot ovat syttyneet palamaan kesken ajon. Tapauksia on useita. Tata Motors ei ole pystynyt selittämään autopalojen syytä.

Savun mukana hävisivät Tata Motorsin vientihaaveet. Vielä pari vuotta sitten yhtiö sanoi nostavansa Nanon turvallisuusratkaisut niin korkeiksi, että malli saa myynti- ja käyttöluvat Yhdysvalloissa ja EU-alueella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.