Video: Mopoauto on maanteiden kummajainen

Harri Blomqvist

Mopoauto on yhdistelmä automaisia ominaisuuksia Euroopan moposääntöihin sopeutettuna. Se ei ole auto, eikä se ole mopo.

Mopoauto on kevyt nelipyörä. Autot ja liikenne -teeman koeajaman Aixamin paino ajokunnossa on 400 kiloa. Sallittu huippunopeus on 45 kilometriä tunnissa.

Bensiinimoottoreiden suurin sallittu sylinteritilavuus on 50 kuutiota, mutta Aixamissa käytetään 400-kuutioista dieselmoottoria, jonka suurin sallittu teho on 4 kilowattia.

Liikenteessä mopoautoa kohdellaan moottoriajoneuvon kuljettamista koskevien sääntöjen mukaan. Kuljettajalta vaaditaan mopokortti, mutta sillä ei saa ajaa pyörätiellä, jossa mopolla saa ajaa. Toisaalta sillä ei saa ajaa moottoritiellä.

Mopoauto ei ole liikenteessä oikein lintu eikä kala. Mikä se oikein on, Aixamia Suomessa edustavan Fortecon Tomi Kinnunen?

- Se on oikeastaan katettu mönkijä, jossa on otettu huomioon moposäännöstö. Se ei ole auto, vaikka tässäkin mallissa on kaikki automaiset lisävarusteet sähköisistä lasinnostimista peruutustutkaan. Tekniikka on samantapainen kuin moottorikelkassa. Variaattorihihna välittää vedon etupyörille, ja suunnanvaihtaja kytkee pakin päälle. Nämä mopoautot on pääasiassa tarkoitettu 15-17-vuotiaille nuorille, jotka tarvitsevat katetun kulkuneuvon.

Koeajossa ollut Aixam City GLO maksaa 14 900 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.