Häkärinteet ehti ensin Keski-Suomessa

Timo Nieminen

Häkärinteiden toimitusjohtajaa Jukka Kirjavaista hymyilyttää. Takana on liikevaihdoltaan Häkärinteiden kaikkien aikojen paras talvi. Ja viime viikonloppuna alkoi rinnekausi 2009-10, josta kausikorttimyynnin perusteella tulee ennätyksellisen vilkas.

- Olen toiminut Häkärinteillä 16 vuotta, eikä parempia fiiliksiä ole ollut koskaan. Lumetus onnistui hyvin. Saamme tälle kaudelle 13. rinteen, kumparerinteen hassutteluun. Löysin siihen idean viime talven opintomatkalla Yhdysvaltain rinteissä.

- Häkärinne on nyt muutenkin sellainen koko perheen laskettelukeskus, jonka olen siitä halunnut. Lupaamme taas hyvän latuverkoston murtomaahiihtäjille, viime talven retkiluistelureitti tehdään yhteistyössä kunnan kanssa, läheinen koulun jääkiekkokaukalo on asiakkaiden käytössä ja innostuin hankkimaan pari poroakin lastenrinteen viereen, Kirjavainen sanoo.

Eli pian sataa rinneyrittäjälle rahaa kuin saavista...

- Hohhoijaa. Kun viime kesänä tutkin maksamatta jääneitä laskuja, mietin pitkään, että eikö ihminen tosiaan saa leipäänsä helpommalla. Vaikka teimme hyvän talven, muutamille laskuille piti anella lisää maksuaikaa, myöntää Kirjavainen suorasukaiseen tyyliinsä.

Kirjavainen sanoo olevansa realisti. Hän tietää alkavan talven uhat (taantuma) ja tulevaisuuden ongelman (ilmastonmuutos), mutta ei anna niiden viedä yöuniaan.

- Ennakkokyselyistä voi päätellä, että taloudellisesti epävarmat ajat tuovat meille paljon uusia asiakkaita. Monet aikaisemmin pohjoisempiin keskuksiin ajaneet laskettelijat sanovat nyt pysähtyvänsä meillä. Lasketteluvälineitä ei osteta niin paljon kuin aiemmin, mutta siihenkin olemme varautuneet. Hankimme sata uutta varustesettiä. Niitä on aina hyvä olla, eivätkä ne pyydä kauraa tuolla hyllyssä.

- Ilmastonmuutokseen suhtaudun vakavasti. Mutta Hankasalmen sijainti on laskettelukeskukselle hyvä. Olen 100-prosenttisen varma, että Häkällä lasketaan tällä kaudellakin vielä huhtikuussa.

Häkärinteillä on muutamassa vuodessa investoitu lumetusjärjestelmään 350 000 euroa, mikä mahdollisti kauden aikaisen avaamisen.

Viime talvena Häkärinteillä kävi 35 000 vierasta.

- Nyt olen pettynyt, ellei 40 000 mene rikki. Uskon, että jopa 45 000 saavutetaan.

Kirjavainen myöntää, että kunnon kävijämäärä olisi Häkärinteiden henkilökunnalle kelpo palkinto kovasta työstä. Eikä omistaja/toimitusjohtajankaan tarvitsisi rukoilla ensi kesänä laskuille jatkoaikaa.

- Mutta tyydytykseni saan kuitenkin aivan muualta kuin kassavirroista. Minä olen vähän hölmö ja tunteellinen tyyppi, joka liikuttuu, kun näkee perheiden aitoa yhdessä tekemisen henkeä. Kun katselee vanhempia opettamassa lapsilleen hiihtämistä tai luistelemista, rinneyrittäjä saa kaikkein vilpittömimmän palkinnon, sanoo Jukka Kirjavainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.