Vieraanvaraisten kanssa Skotlannissa

Skotlanti ei ole pelkästään ystävällisten ihmisten seutua. Eläimetkin osaavat olla harvinaisen rakastettavia. Anssi Koskinen

Anssi Koskinen

Kun päättää lähteä kilttien ja haggisin maahan, niin pitäähän sitä mennä saman tien sydänmaille asti, tuumasivat neljä Skotlannin matkaa suunnittelevaa suomalaista. Kiltti on miesten pitämä hame ja haggis paistettua lampaan mahaa.

Ylämailla Skotlanti näyttäytyy "aidoimmillaan". Se siis vastaa parhaiten niitä stereotyyppisiä mielikuvia, joita matkailija lähtee matkakohteestaan hakemaan.

Edinburghista pääsee bussilla muutaman punnan hintaan Invernessiin, kunhan varaa Megabus-lippunsa pari kuukautta ennen matkaa. Nelituntisen matkan varrelle osuvat Skotlannin upeimmat maisemat. Se on mukavaa, jos väsynyt matkailija jaksaa pitää silmänsä auki.

Jyväskylää pienempi Inverness on harvaan asutun ja jylhän maaseudun keskus, joka sai kuningattarelta kaupunkioikeudet vasta vuonna 2001.

Jos hieman liioittelee, niin linnanmuurilta tarkasteltuna kukkuloiden ympäröimä, Ness-joen halkoma kaupunki näyttää vähän Firenzeltä. Euroopan nopeimmin kasvavalla kaupungilla on hieno kävelykeskusta ja yllättävän paljon tarjottavaa.

Laadukkaassa kulttuurihistoriallisessa museossa voi tutustua salaperäisen pikti-kansan historiaan. Piktien kulttuuri katosi Skotlannista keskiajalle tultaessa, muun muassa skoteiksi kutsuttujen irlantilaisten valloittajien vaikutuksesta.

Historiasta kiinnostuneet voivat lisäksi tutustua kaupungin liepeillä sijaitsevaan Cullodenin taistelukenttään, jossa englantilaiset löivät skotit lopullisesti 1700-luvulla.

Seurueemme ei jäänyt Invernessiin, vaan suuntasimme Loch Nessin rannalle Drumnadrochitin kylään. Hirviö on pelkkää kaupallista hapatusta, mutta paikallisuuden ytimeen pääsee ostamalla heti aluksi kyläkaupasta haggista. Se on erittäin herkullista ollakseen lampaan virtsarakossa tarjoiltua sisäelinpaistosta.

Paikallisella huoltoasemalla ei näkynyt ketään, mutta televisio oli täysillä ja sieltä tuli vapaapainia. Pian takahuoneesta kömpi esiin viskinhajuinen omistaja, joka tarjoutui myymään tiskin alta pullon paikallista menovettä.

- Typerät lait! Viskinmyyntiinkin pitäisi olla lisenssi, mies tuumasi ja haki takahuoneesta pullollisen.

Siinä hetkessä tunsin, että olemme niin lähellä paikallista elämää kuin kuvitella saattaa. Miehen ärtymyksen ymmärtää, sillä onhan sana viski paikallista gaelin kieltä ja tarkoittaa elämänvettä.

Paikallinen kulttuuri on elpynyt viime vuosikymmenien aikana. Englantilaiset onnistuivat aikoinaan miltei hävittämään vanhan kielen, mutta nyt televisiosta tulee gaelinkielisiä lastenohjelmia, tienviitoissa on päällimmäisenä gaelinkieliset nimet ja Invernessin liepeille avattiin vastikään gaelinkielinen alakoulu.

Paikalliset suhtautuvat lämpimästi outoihin vieraisiin, mutta tuppautuvasta ja imelästä jenkkimeiningistä ei ole kyse. Invernessin seudulla ei tarvitse mököttää pubissa tuppisuuna, sillä paikallinen murrekin on yllättävän selkeää.

Kun reppuselkäjoukkiomme saapui kylään ensimmäistä kertaa, tervehti joku tööttäämällä ja huiskuttamalla. Kävellen vastaan astelevat tervehtivät iloisesti, vaikka suomalainen on tottunut väistämään katsetta.

Skotit ovat tunnettuja ystävällisyydestään ja tietävät sen. Taksikuski Caroline on ylpeä maanmiestensä maineesta. Kaikkialla tehdään myös selväksi ero englantilaisten ja skottien välillä. Irlantilaisiin sen sijaan tunnetaan yhteyttä.

- Irlantilaiset ovat samaa väkeä kuin me. Kun ajattelee yhteistä historiaamme englantilaisten kanssa, niin on ihme että edes puhumme heille, Caroline tuhahtaa, mutta toteaa heti perään sanoneensa liikaakin.

Caroline kertoo että Skotlannin itsenäisyysliike on nostanut päätään viime vuosina, mutta useimmat, mukaan lukien hän itse, ovat vielä päättämättömiä asiassa.

- Meidän olisi pitänyt itsenäistyä jo 1970-luvulla, ennen kuin öljyesiintymiä alettiin hyödyntää. En tiedä tulisimmeko nykyään toimeen omillamme, Caroline toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.