Liian alhainen nopeusrajoitus on järjetön

Timo Nieminen

Asukkaiden voimakas protestiliike tuotti tuloksen Texasin osavaltiossa Yhdysvalloissa. Pinta-alaltaan maan toiseksi suurin osavaltio nosti syyskuun alussa korkeimpia sallittuja ajonopeuksia ja poisti niin sanotut yörajoitukset.

Nopeusrajoitus pääteillä ja monilla muillakin keskeisillä tieosuuksilla on Texasissa nyt 85 mailia eli 137 kilometriä tunnissa. Entinen rajoitus oli 75 mailia eli 120 kilometriä tunnissa.

Ja tämän jälkeen tullaan tämän uutisen kiinnostavimpaan kohtaan. Nimittäin Texasin lainsäätäjien perusteluihin.

Texasissa todettiin, että nykyisten autojen tekniikka ja turvallisuus ovat kohonneet niin paljon, etteivät liian alhaiset nopeusrajoitukset enää ole mielekkäitä. Jos ihmiset pakotetaan hyvillä autoilla ja hyväpintaisilla teillä matelemaan, se vain lisää riskinottoa liikenteessä. Koska 99 prosenttia liikenneonnettomuuksista aiheuttaa kuljettaja, kannattaa kuskien mieli pitää mahdollisimman levollisena ja aggressiot alhaisina.

Texasin ajattelumalli on kaiketi ollut, että ne jotka tekevät liikenteessä typeryyksiä, tekevät niitä joka tapauksessa. Ja koska lähes jokainen tielläliikkuja on baanalla ehtiäkseen paikasta A paikkaan B mahdollisimman joutuisasti, annettakoon kaikille siihen mahdollisuus.

Tupakka-askien tekstiä soveltaen: nopeusrajoitus voi vaarantaa terveytesi.

Mutta hetkinen. Pitkien välimatkojen Texasissa on jotakin samaa kuin Suomessa. Olisikohan Suomessakin aika tarkistaa nopeusrajoituksia?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut