up! on uusi Volkkari

Martti Ratia

Saas nähdä miten vääntäytyy Volkswagen uusimman mallin nimi up! suomeksi. Joka tapauksessa VW aikoo esitellä Franfurtin autonäyttelyssä syyskuussa uuden neljän hengen auton, jonka nimi on up!

Olisiko se suomen kielellä Uppi, UuPee, Stand up vai Make up? Toivottavasti ei kuitenkaan Hang up! Lähin samanniminen edeltäjä oli elokuva Up - korkeuksia kohti, jossa kokonaista taloa roikotettiin kaasupallojen varassa.

Ainakin up!.sta tulee kolme versiota: take up!, move up! ja high up!

Uudenlaista turvallisuutta up!-malliin tuo uutta teknologiaa edustava hätäjarrutustoiminto (lisävaruste). Lasersensoriin perustuva järjestelmä varoittaa uhkaavasta yhteentörmäyksestä automaattisesti alle 30 km/h ajettaessa. Järjestelmä vähentää ajonopeutta ja pystyy jopa ehkäisemään yhteentörmäyksen.

Kuljettajaa hemmotellaan uudenlaisella info-järjestelmällä, jonka maps + more-kokonaisuuteen on koottu niin puhelin, navigaattori, viihdekeskus kuin tärkeät ajotiedot helposti saataville PID-kosketusnäyttöön.

Volkswagen on kehittänyt up!-mallia varten kaksi uutta kolmisylinteristä bensiinimoottoria, joiden tehot ovat 44 kW (60 hv) ja 55 kW (75 hv). BlueMotion Technology -versioina, joissa on mm. start-stop-käynnistys- ja pysäytysjärjestelmä, yhdistelmäkulutukset jäävät 4,2 l:aan/100 km (44 kW) ja 4,3 l:aan/100 km (55 kW).

Molempien 1,0-litraisten moottoreiden CO2-päästöt jäävät alle 100 g/km. Myöhemmin moottorivalikoimaan tulee myös maakaasuvaihtoehto, jonka teho on 50 kW (68 hv), yhdistelmäkulutus 3,2 kg/100 km (maakaasua)ja CO2-päästöt 86 g/km. BlueMotion Technology -versiona maakaasu-up!:in CO2-päästöt jäävät 79 g:aan/km. Sähkö-up! on tulossa markkinoille vuonna 2013.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.