Punk ei siirtynyt testikuskin kaasujalkaan

Timo Nieminen

Maallikon ynnäämänä tämä yhtälö näyttää yksinkertaiselta ja vähän pelottavaltakin. Nopeatempoinen musiikki kuulemma kiihdyttäjää kuuntelijan sydämenlyöntien tiheyttä ja adrenaliinin määrää elimistössä. Mikä taas kasvattaa hyvänolon tunnetta ja saa ihmisen ottamaan helpommin riskejä.

Eli periaatteessa musiikin - ainakin kiivastempoisen - pitäisi olla ratissa yhtä kiellettyä kuin tekstiviestien lähettäminen. Ne kai hämmentävät aivan samalla tavalla kuskin kykyä keskittyä olennaiseen eli ajamiseen.

Mutta tieteelliset tutkimukset aiheesta ovat ristiriitaisia. Lähes kaikki tutkijat ovat todenneet, että täysin hiljainen auto on kuskille turvallisempi ympäristö kuin meluisa. Paitsi jos kuski on väsynyt. Tai jos hän on tottunut musiikin kuuntelemisen ratin takana. Paitsi ja paitsi.

Joissakin tutkimuksissa on lisäksi todettu, että tänään kuskin kaasujalka painuu vähän liikaa AC/DC:n Highway to Hell -kappaleen soidessa, mutta jo seuraavana päivänä hän ajaa sen tahdissa rauhallisesti kuin jaloilleen nostettu tieliikennelaki.

Joten päätimme tehdä asiasta oman, todella epätieteellisen pikatutkimuksemme.

Hankimme ajomelultaan hiljaisen Audi A4:n, kuusi erilaista musiikkikappaletta ja hyvämaineiseksi tunnetun kuskin, joka on ajanut kaksipyöräisiä ja autoja teini-ikäisestä lähtien saamatta koskaan ylinopeussakkoja.

Sen jälkeen testikuski sai rauhassa tutustua Audiin ja harjoitella sillä 80 kilometrin tuntinopeuden ylläpitämästä. Sitten nopeusmittari teipattiin piiloon, valitut kappaleet soitettiin satunnaisessa järjestyksessä ja kuskin piti yrittää edelleen ajaa 80 kilometrin tuntinopeutta.

Ensimmäinen kappale oli metalliyhtye Amaranthen Leave Everything Behind. Testikuskin nopeudeksi mitattiin 83 kilometriä tunnissa.

Toinen kappale eli Markku LaamasenJoku perille sinut vie jätti vauhdin 75 kilometriin tunnissa.

Kolmantena Battle Beast -hevibändin Enter the Metal World kirjautti 85 kilometriä tunnissa.

Seuraavaksi Lahden Sinfoniaorkesterin Porilaisten marssi houkutti 82 kilometriin nopeuteen.

Viides kappale Miles Davisin jazz-veto Scrapple From the Apple osutti vauhdin napakymppiin eli tasan 80 kilometriin.

Viimeisenä kappaleena soitettu punk-yhtye Ramonesin Beat On The Brat kirjautti 77 kilometriä tunnissa.

Mitä siis voimme tästä päätellä?

Rehellisesti sanottuna, ei kovin paljon.

Testikuskimme kaasujalka tosin painui eniten, kun autossa soivat nopeatempoiset kappaleet - mutta vain täpärästi. Toisaalta Ramonesin kiireinen ränttätänttä-punk ei nostanut vauhtia edes 80 kilometriin tunnissa. Paheksuimme tosin Ramonesin laulun sanomaa, koska siinä kehotettiin lyömään kakaroita pesäpallomailla. Hyi olkoon.

Testin perusteella turvallisinta ajomusiikkia tekee Jämsän Markku Laamanen. Eikä hän myöskään kehota kurittamaan ketään pesäpallomailalla.

Joten kaikki autokuskit, siitä vaan lähimpään levypuotiin ja Laamasen cd soimaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.