Auton peseminen uimarannalla voi kuumentaa tunteet

Timo Nieminen

Nyrkit eivät sentään ole heiluneet, mutta Jyväskylässä on tänä kesänä käyty kipakkaa suukopua siitä, missä voi ja saa pestä auton. Kun itsepesuhalleja ei huoltoasemien eli nykyään liikennemyymälöiden yhteydestä juuri enää löydy, jotkut ovat ottaneet oikeudekseen pestä autonsa järven rannalla olevalla yleisellä parkkipaikalla tai uimarannalla.

Mitä laki sanoo autojen pesemisestä?

- Laki ei sinänsä puutu autojen pesemiseen. Mutta laissa toki sanotaan yleisesti, että vesistöjen pilaaminen on kielletty, Jyväskylän kaupungin ympäristötarkastaja Anu Surakka kertoo.

Säätelevätkö autojen pesemistä muut määräykset?

- Jyväskylän kaupungin ympäristönsuojelumääräyksissä todetaan, että autojen ja muiden ajoneuvojen satunnainen peseminen on sallittua tavanomaisessa asumiskäytössä olevalla kiinteistöllä. Esimerkiksi rivitalon piha-alueella voi auton pestä, jos pesuvedet jäävät omalle alueelle edellyttäen, että pesuvesistä ei aiheudu haittaa ympäristölle tai naapureille. Yleisellä alueella tai esimerkiksi puistoalueella peseminen on kielletty.

Käydäänkö uimarannalla autoaan puunaavaa sakottamassa?

- Ei kaupungin ympäristötoimella ole mahdollisuutta jakaa mitään sanktioita. Ihmisille voidaan käydä pelisäännöistä kertomassa, jos väärinkäytöksiä tulee. Kyllä nämä asiat keskustelemalla ovat aina selvinneet.

Onko autojen pesemisestä tehty virallisia valituksia ympäristötoimeen?

- En minä ainakaan muista yhtään valitusta. Erilaisia kyselyjä epätietoisilta on tullut, sanoo Surakka.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.