Tämä auto oli reippaasti aikaansa edellä

Timo Nieminen

Autot ja liikenne -teeman tiistain keskustelu maailman huonoimmasta henkilöautosta poiki samaa sukua olevan jatkokysymyksen. Onko joku auto ollut aikaansa selvästi edellä, siis markkinoille tullessaan oikeastaan liian hyvä muiden autojen joukkoon?

Toimituksessa lyötiin päät yhteen ja vastaus napsahti heti: Volvo 240.

Kun Volvo 240 vuonna 1974 esiteltiin, autossa oli sellainen määrä uusia turvallisuuteen liittyviä innovaatioita, että muut autonvalmistajat haukkoivat henkeään. Oli lukkiutumattomat jarrut, kolmipisteturvavyöt takana, turvavyön muistuttimet, kolaritilanteessa sisään painuva ohjauspyörä, turvatyynyt, säädettävät niskatuet ja ties mitä.

Volvo jopa testasi 70-luvun puolivälissä jonkinlaista peruutuskameraa, mutta sen siirtäminen sarjavalmistukseen oli silloin liian kallista.

Kuvaavaa on, että takavetoinen Volvo 240 pysyi tuotannossa 19 vuotta, eikä sen keskeisiin periaatteisiin tarvinnut kahden vuosikymmenen aikana juuri kajota, vaikka auton ilmettä ja etenkin moottoritekniikkaa tietenkin useita kertoja kehitettiin. Mallia valmistettiin lähes 3 miljoonaa.

Eikä Volvo 240 tietenkään ole ainoa. Aikaansa edellä olleita automalleja varmaan löytyy pitkä rivi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.