Erikois-A1 on Audin pirteä pikkupaketti

Matti Tiitinen

Tärkein uudistus ensin: Audi A1 1.2 TFSI Special Editionin hinta on noin 19 900 euroa. Siis Audi hinnalla, jolla yleensä on totuttu saamaan kansanomaisempien automerkkien malleja.

Vuonna 2010 ensiesiintymisen tehneen auton aggressiivinen hinnoittelu ja nuorekkaat muodot tekevät siitä houkuttelevan paketin esimerkiksi ensimmäistä uutta autoa hamuaville sinkkuleidille.

Lähihistoriassa tekninen innovatiivisuus, laatu ja ulkonäkö ovat olleet Audin keihäänkärjet.

Tuntuu, että A1:ssä näitä asioita ei ole unohdettu, mutta näiden seikkojen lisäksi saksalaismerkki haluaa ensimmäistä kertaa vähään aikaan kilpailla myös hintalapulla.

Sisätiloissa on huomattavissa premium-merkille tuttu laadun tuntu.

Tosin tämä hinnat alkaen -malli kärsii lievästä muovisuudesta, jota esimerkiksi hyvin varustellussa A1:ssä ei esiinny. Metallisomisteiden määrää on karsittu reippaasti.

Kojelauta on onneksi mukavan pehmeää materiaalia. Ajoasento ja kaikki, millä oikeasti on ajamisen kanssa tekemistä, on hyvällä mallillaan.

Ajettavuus pikku-Audissa on hyvä. Ohjaus sekä alusta antavat hyvän kuvan tiestä ja jousitus on napakka.

Keinuvan pehmeää alustaa A1:een ei saa, koska saksalaismerkki on selvästi halunnut tuoda urheilullisuuden esille hieman mukavuudenkin kustannuksella.

Englannissa tätä autoluokkaa kutsutaan supermini-luokaksi. Tämä auto sopii kategoriaan kuin ilmaveivi Granlundille.

Alustaratkaisujen johdosta A1 on piristävä ajaa ja hauskempi kuin monet sen isovelimallit. 1.2 TFSI bensiinimoottori tuottaa 86 hevosvoimaa, joiden ei luulisi vievän autoa kotipihaa pidemmälle.

Tässä tapauksessa laatu korvaa määrän.

Moottori vääntää sitkeästi vaihteella kuin vaihteella ja juuri sen takia keskikulutuskin on vain 5,1 litraa satasella. Vaihteistona on 5-vaihteinen keppivaihteisto.

Vakiovarustelista perusmallissa on hyvä, mutta alhainen lähtöhinta ei voi olla tuntumatta. Spartalaisuus on selvästi havaittavissa.

Esimerkiksi vakionopeudensäätimestä ja ajotietokoneesta on maksettava lisää. Saksalaisvalmistaja saa pisteet mittavasta panostuksesta turvallisuusvarusteisiin.

ESP sisältyy aina tähän autoon. Koska monella autoa ostavalla on tarve tehdä autostaan uniikki, Audi tarjoaa kattavasti vaihtoehtoja personoida A1 itselleen sopivaksi. Värikkäät ilmansuuttimet ja korisarja ovat vain alkusoittoa.

A1 ei tee vallankumousta, mutta osoittaa, että pikkuautoilu voi olla hauskaa. Karsitumman version saa käypäiseen hintaan ja toisaalta auton saa hyvinkin runsailla herkuilla, mikäli niin haluaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.