Ford Mustang osaa hirnahtaa iloisesti

Ilkka Toikkanen

Legendaarisia Ford Mustangeja alkaa taas näkyä Suomen teillä. 1990-luvun alun laman tukottama maahantuonti käynnistyi tänä keväänä, kun kanadalainen Sean Hyland Motorsport ryhtyi tuomaan poniautoa rapakon takaa.

Jyväskylä liittyy kiinteästi Mustangin historiaan, koska auton ensiesittely tapahtui vuonna 1964 Jyväskylässä ARE Oy:n autonäyttelyssä. Jyväskylän esitys pidettiin vahingossa ennen virallista maailmanensi-iltaa, jonka piti olla New Yorkin autonäyttelyssä päivää myöhemmin.

Suomesta on saatavilla auton V6-, GT- ja Shelby GT500 -malleja sekä coupena että avoversiona. Näiden lisäksi tilattavissa on rajoitetusti erikoismalleja kuten Boss 302 ja Laguna Seca. Perheen edullisin V6 coupe irtoaa 58 412 eurolla ja "kolmosten vanhin", Shelby GT500 maksaa 136 345 euroa. Kaikkia Mustangeja seuraa kahden vuoden takuu.

Moottoripuolella on astuttu askel eteenpäin ja koneet on vuoden 2011 malleissa laitettu uusiksi. Moottorit ovat alumiinisia ja neliventtiilisiä ja vaihdelaatikot kuusipykäläisiä.

Autot ja liikenne -teema koeajoi kaikilla herkuilla kuorrutetun uuden Mustang GT Coupen paahtavissa helteissä.

85 000 euron hintainen punainen sähikäinen lainaa ulkomuodossaan piirteitä vuoden 67 Fastback-mallista. Vuonna 2005 Mustangien muotoilussa pyrittiin palaamaan juurille ja unohtamaan edellisten mallien "japanilainen" vaikutelma.

Tehoa koeajoauton V8-koneessa on 412 hevosvoimaa, eikä se jää huomaamatta: kun kaasujalka laskee moottoritielle kiihdyttäessä alle kriittisen pisteen, Mustang päästää mukavan murinan ja kilpailunhaluiset taksikuskit pienenevät takapeilissä. Suorituskyvyltään ja ajettavuudeltaan GT vertautuu BMW M3:een. Amerikkalaisten rakastamalla varttimaililla se jätti bemarin taakseen.

Mutkaisella pikkutiellä Brembo-jarrupaketti näyttää tarpeellisuutensa ja auto pysähtyy kovemmastakin vauhdista nopeasti. Kaarteissa kiihdyttely ja jarruttelu on nautinnollista, varsinkin kun sähköinen ohjaustehostin ja tiukka alusta pitävät tuntuman hyvänä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.