Uskaltaisitko lentää veneellä?

Timo Nieminen

Olipa menossa laskukausi, nousukausi tai taloudellinen tasanne, lentoliikenne kasvaa vuosi vuodelta. Lennonjohtaminen nykyisellä tekniikalla tosin alkaa tulla tiensä päähän, kun ilmatilan täyttyessä tarvitaan uutta tekniikkaa 100-prosenttisen turvallisuuden takaamiseksi.

Lentoliikennettä uhkaava ähky on saanut liikkeelle veneiden ja laivojen valmistajat. Monissa pajoissa on kehitteillä supernopeita aluksia, joiden uskotaan siirtävän matkustajia ilmasta vesille. Useat valmistajat sanovat olevansa tuotekehittelyssä lähellä sitä pistettä, jossa sekä vesiliikenteen nopeus, turvallisuus että taloudellisuus vastaavat lentoliikennettä.

Pisimmällä haaveissaan on amerikkalaisyhtiö Sea Phantom. Sen futuristisessa venemallistossa on aluksia, jotka siirtävät parikymmentä matkustaa rivakasti satamasta toiseen. Huippunopeudet ovat noin 245 kilometriä tunnissa.

- Tavoitteemme on kehittää alukset sille tasolle, että esimerkiksi Floridan Key Westin ja Kuuban väli matkustetaan 20 minuutissa ja äärimmäisen mukavasti, sanoo Sea Phantom -yhtiön perustaja David Borman.

Matka Key Westistä Kuubaan on noin 145 kilometriä, joten Bormanin haave vaatisi aluksen matkanopeudeksi noin 450 kilometriä tunnissa. Se kuulostaa Helsinki-Tukholma -laivalla leppoisasti kelluvasta maallikosta aika pelottavalta.

Sea Phantomin kaltaisia hankkeita ovat muun muassa Earthrace- ja Proteus-nimiset alukset. Niiden valmistajat uskovat, että ihmiset etsivät pian vaihtoehtoja lentomatkustamiselle. Ja mikä ettei matka sujuisi vesitse: noin 60 prosentilla maailman väestöstä on alle 450 kilometrin matka lähimpään satamaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.